blog placeholder

Hoewel bij ieder gezin het inkomen de gezinsomstandigheden en uitgavepatroon anders is, zal iedereen moeten rondkomen met dat wat hij heeft, anders maakt hij schulden. Allereerst is het echt handig om een budget te maken. Hoe doe je dat?

Het maken van een financieel overzicht

Het maken van een financieel overzicht lijkt misschien een ontmoedigende zaak, maar is echt niet zo moeilijk. Het is van belang om te kunnen zien waar je verdiende geld aan wordt besteed en manieren te vinden om te kunnen bezuinigen. Je maakt twee lijstjes. 

 

 1. Een lijst met je maandelijkse inkomen, zoals salaris, kinderbijslag, enz

   

 2. Een lijst met je vaste lasten, zoals huur of hypotheek, verzekeringen, water en licht, kledinggeld, schooluitgave, enz.
Daarna is het belangrijk je uitgavepatroon te controleren en op te schrijven. Neem een klein notitieboekje en schrijf alles op wat je uit geeft. Dit is het bedrag, waarop je vooral kunt bezuinigen.

Sparen

Probeer iedere maand iets te sparen. De meest eenvoudigste manier om dat te doen is het openen van een spaarrekening en automatisch een bedrag sparen. Zet die op een datum vlak nadat je salaris op je rekening staat, zodat je het niet direct merkt. 

Neem geen creditcard of gebruik hem zo min mogelijk

Het belangrijkste reden voor het nemen van een creditcard is kunnen kopen terwijl je geen geld hebt. Hoewel het een handig iets is om online te kunnen kopen, nodigt het vaak uit om iets te kopen, wat je niet echt nodig hebt. Er zijn erg veel mensen, die nauwelijks weten hoeveel schuld ze maken door het gemak van de creditcard. Maak er een gewoonte van om niets te kopen wat niet binnen je budget valt. 

Koopjes jagen

Ook al ben je van plan om minder geld uit te geven, er zijn toch wel andere dingen, die je kunt doen: je zult verbaasd zijn hoeveel je kunt bezuinigen als je d prijzen gaat vergelijken. Het zal een groot verschil kunnen maken op je maandelijkse uitgaven. 

 

 • Haal zoveel mogelijk in de goedkoopste supermarkt.
 • Let op de reclames bij de andere supermarkten.
 • Koop geen voorgesneden groenten of aardappels. Je bent dan veel duurder uit. 
 • Ga voor je kleding regelmatig naar de tweedehandswinkel.

Hou je hoofd erbij in de supermarkt

Probeer wekelijks naar de supermarkt te gaan met een lijstje, die je thuis hebt gemaakt van de dingen, die echt nodig zijn. Vanaf de reclamefolders kun je al een weekmenu maken. Ga nooit naar de winkel vlak voor etenstijd. Dan heb je honger en koop je alleen lekkere dingen.

Andere bezuinigen

 

 • Doe in alle kamers de lampen uit, waar niemand is.
 • Zet computers uit of op stand-by.
 • Zet de verwarming laag als je niet thuis bent.
 • Droog je was zoveel mogelijk aan de lijn in plaats van in de droger.

Maak er een sport van om rond te kunnen komen

Bezuinigen en leren rondkomen van je budget betekent niet, dat je geen plezier meer mag hebben in je leven. Je kunt er een sport van maken om zo zuinig mogelijk te leven. Als je gewend was om regelmatig uit eten te gaan en je wilt daar op bezuinigen, maar toch lekker eten, weet dan, dat je thuis ook lekkere maaltijden kunt maken. Ook met vrienden eten kun je thuis doen. Laat iedereen iets van de maaltijd meenemen en ga gezamenlijk koken. Samen een DVD huren en op de bank met wat lekkers kan ook gezellig zijn. Is het te veel voor je budget om met de kinderen naar een pretpark te gaan? Een middag zwemmen bij een gratis zwemgelegenheid of het strand is ook leuk voor het hele gezin. 

Een budgat maken is niet alleen handig voor mensen, die niet zoveel te besteden hebben, ook als je inkomen daalt of je vaste laten omhoog gaan door het kopen van een huis. Op die manier bereid je jezelf voor op het feit, dat je minder te besteden hebt en kun je uit de rode cijfers blijven.