blog placeholder

Dit artikel gaat over het onderwerp Prepensioen. Ik ga vertellen wat het inhoudt, voor wie het is, of er alternatieven zijn en wat de gevolgen zijn van Prepensioen.

Wat houdt prepensioen in? Voor wie is prepensioen?

Prepensioen houd in dat een tijdelijk ouderdomspensioen dat voorafgaand aan het levenslange ouderdomspensioenwordt uitgekeerd. Het was bedoeld als vervanging van de VUT-regeling. Tijdens de periode van het prepensioen mag de pensioenopbouw voor het gewone ouderdomspensioen worden voortgezet. De regeling voor prepensioen was een tijdelijke regeling. Er bestaan verschillende vormen van prepensioenregelingen. De prepensioenleeftijd kan immers liggen tussen de 60 en 65 jaar. Prepensioen gaat dus over de periode tot 65 jaar en zorgt ervoor dat werknemers al voor hun 65e kunnen stoppen.

De meeste van deze regelingen zijn gekomen ter vervanging van de VUT-regelingen. Die werden te kostbaar. Bij de overgang vanvut naar prepensioen is er in veel gevallen een overgangstermijn afgesproken over de financiering van de regeling.Meestal bevatten prepensioenregelingen daardoor ook nog vut-elementen. Dat wil zeggen: in sommige prepensioenregelingen betalen jongere werknemers voor het prepensioen van oudere werknemers. Immers, deze laatste groep heeft nog onvoldoende kunnen sparen voor hun prepensioen in de nieuwe regeling.Zowel de vut- als prepensioenpremies zijn fiscaal aftrekbaar. Dat wil zeggen dat je over deze premies geen belasting hoeft te betalen. Over de uiteindelijke uitkering moeten we wel belasting betalen.

Als vut- en prepensioenregelingen (voor een deel) gehandhaafd kunnen blijven, betalen werkgevers en werknemers dat – zoals ook in de huidige situatie – dat samen. Sparen voor verlof via de levensloopfaciliteit is echter een individuele aangelegenheid. Mensen zullen dat zelf moeten betalen. Als de belastingfaciliteiten voor vut- en prepensioenregelingen vervallen, moeten we over vut- en prepensioenpremies straks belasting betalen. Bovendien wordt ook elk jaar de aangroei van de prepensioenaanspraken belast. De prepensioenuitkeringen worden daarentegen uiteindelijk niet belast. Dit in tegenstelling tot de vutuitkeringen. Deze zullen wel worden belast. Voor vutuitkeringen geldt dus een dubbele belasting: zowel de premies als de uitkeringen worden belast.Wel stelt het kabinet een overgangsmaatregel voor. VUT-premies worden in de periode 1-1-2006 tot 1-1-2011 voor de helft belast. Dit geldt ook voor prepensioenregelingen met vut-elementen (waarbij jongeren nog premie betalen voor oudere werknemers). Voor prepensioenregelingen zonder een dergelijk vut-element, behouden werknemers die op 31 december 2005 60 jaar of ouder zijn de huidige belastingfaciliteiten

Wat zijn de gevolgen van de prepensioen regelingen?

Zoals al eerder verteld is, zijn we in Nederland aan het vergrijzen. Dit is natuurlijk niet gunstig voor de economie. Maar waarom dan? Als je er even over nadenkt is het eigenlijk heel logisch. Vergrijzing betekent dat er meer mensen oud worden en stoppen met werken dan dat er nieuwe jonge arbeiders bij komen. De groep van gepensioneerden word dus steeds groter. Deze groep moet allemaal geld krijgen van de regering. En waar komt dat geld vandaan? Dat komt dus van de werkenden, met andere woorden: de werkenden financieren de gepensioneerden.  

De prepensioen regelingen zijn er, zoals eerder verteld, om eerder met pensioen te gaan dan je 65ste, zodat de jongeren een betere en gemakkelijkere toetreding op de arbeidsmarkt hebben. Helaas is dit nu een beetje tegenstrijdig. De ouderen moeten juist langer blijven werken nu zodat de jongeren de grote groep ouderen minder hoeven te financieren. Het is dus zo dat hoe langer de ouderen nu door werken, hoe beter het voor de economie en de jongere arbeiders is. De gevolgen voor de prepensioenregelingen zelf zijn dan ook te bedenken. Op de lange termijn zal de prepensioen waarschijnlijk worden afgeschaft, want men moet juist langer werken en niet eerder stoppen.

Zijn er alternatieven?

Er zijn verschillende alternatieven waarvan we één hieronder goed uit zullen leggen omdat deze het belangrijkste alternatief is. De Flexibel Pensioen en Uittreden oftewel de FPU is één van alternatieven voor prepensioen. Flexibel Pensioen en Uittreden (FPU) is een aflopende regeling voor werknemers in overheidsdienst en onderwijs. Voor wie geboren is na 1949 is de regeling afgeschaft. De opgebouwde FPU-rechten worden voor deze groep in het pensioen verwerkt.

Deze nu ook aflopende regeling verving met ingang van 1 april 1997 de VUT.

Startleeftijd: Een deelnemer geboren voor 1950 kan kiezen met pensioen te gaan tussen 55 en 65 jaar. De uitkering wordt hoger respectievelijk lager, al naargelang men vóór of na de leeftijd van 62 jaar van de regeling gebruik maakt.

Verdeling: De uitkering bestaat uit een basis- en een opbouwdeel. Het basisdeel is een vast bedrag en wordt afgeleid van de franchise. Franchise is het bedrag per jaar of per maand dat in mindering van het pensioengevend inkomen (zoals loon) wordt gebracht. Financiering hiervan vindt plaats door middel van het omslagstelsel. Het opbouwdeel varieert. Hoe langer men werkt, hoe hoger het is. Financiering hiervan vindt plaats via kapitaaldekkingsstelsel. Kapitaaldekkingsstelsel is een pensioenterm die systemen aanduidt waarin begunstigden voor hun eigen pensioen sparen. Werkte de deelnemer op 1 april 1997 al bij een werkgever die bij ABP is aangesloten en is dat sindsdien zo gebleven? Dan ontvangt hij ook een aanvulling op basis van de overgangsregeling FPU. Met FPU kun je vervroegd met pensioen. Je kunt alleen met FPU als je: geboren bent voor 1-1-1950 en sinds 1-4-1997 onafgebroken deelnemer bij ABP bent geweest.Met FPUmag je al vanaf je 55ste gedeeltelijk of helemaal stoppen. Hoe eerder je stopt, hoe lager je FPU. Met FPU overbrugt je de jaren tot jeABP OuderdomsPensioen. Je krijgt dus tot je 65ste FPU en daarna ouderdomspensioen. Als je doorwerkt tot 65 jaar maak je geen gebruik van FPU. Je krijgt dan afhankelijk van hoeveel je werkt een eenmalige bonus. Het isvoordeliger om in de maand dat je 65 jaar wordt, gebruik te maken van FPU. Je ontvangt dan een hoger ABP Ouderdomspensioen. Heb je genoeg inkomen als je met FPU gaat?Dat ligt aan je persoonlijke situatie.. De hoogte van je FPU hangt af van je leeftijd, hoe lang je FPU bij ABP heeft opgebouwd, je salaris en je volltijd- of deeltijdpercentage. je bepaalt zelf of je FPU genoeg is om te stoppen.

3 basisdelen bij het FPU: Met FPU gaan is financieel vaak pas mogelijk als u alledelen ontvangt: het basisdeel, als je vanaf 1-4-1997 onafgebroken bij een werkgever werkt die bij ABP is aangesloten,krijg je het basisdeel. Het opbouwdeelJe bouwt tijdens je loopbaan FPU op. Hoe langer de periode en hoe meer uren je werkt, hoe hoger het opbouwdeel. De aanvulling op basis van de overgangsregeling FPUAls u vanaf 1-4-1997 onafgebroken bij een werkgever werkt die bij ABP is aangesloten, krijgt ueen aanvulling op basis van de overgangsregeling FPU. Uw leeftijd bepaalt welke aanvulling je krijgt.