blog placeholder

Steeds meer mensen kunnen hun lasten niet betalen en steeds meer mensen zitten met flinke schulden. Hoe is het zo ver gekomen? En belangrijker nog hoe voorkom je nu dat je schulden gaat opbouwen.

Inleiding:

Heel plat gezegd bouw je een schuld op, als je meer geld uitgeeft dan dat er binnenkomt. Maar toch kan een schuld veel meer oorzaken hebben. Daarop zal ik onderstaande niet ingaan. Wel enkele tips om schulden te vermijden of zoveel mogelijk te beperken.

Kasboekje:

Heel simpel maar op het moment dat je precies weet wat je uitgeeft en wat je binnenkrijgt, dan weet je precies wat je overhoudt en dus vrij kunt spenderen. Dit kan veel manieren, je kunt het ouderwets op papier maken of via excel en zelfs kun je zelfs al via je bank een kasboekje bijhouden. Een voorbeeld hiervan is de

ABN

het kan zijn dat meerdere banken deze service bieden maar dat weet ik niet zeker.

Zekerheid:

Met andere woorden reken je niet rijk. Geef pas geld uit als je het binnen hebt en ga niet rekenen op geld waarvan je denkt dat het binnenkomt. Nog beter hou een marge aan van je salaris/inkomsten en spaar deze zodat je altijd een buffer hebt.

Noodzakelijkheid:

Je hebt leningen die je echt nodig hebt zoals bijvoorbeeld een hypotheek, want laten we eerlijk zijn weinig mensen kunnen zelf een huis kopen. Ook een lening van de

DUO

kan noodzakelijk zijn omdat je anders niet zou kunnen studeren. Maar vaak genoeg wordt een lening afgesloten voor dingen die niet noodzakelijk zijn. Laten we even eerlijk zijn heb echt de nieuwste smart phone nodig of een nieuwe LCD tv van 102 cm?

Denk altijd na bij een uitgaven: heb ik het nodig en heb ik het wel NU nodig, of zou ik er eventueel voor kunnen sparen.

Kosten:

Het wordt door veel bedrijven makkelijk en goedkoop voorgesteld even een leningkje bij

lenen.nl

of lekker makkelijk kopen op afbetaling bij

wehkamp

. Maar vaak wordt er bij dit soort mooie aanbiedingen een fikse rente gerekend.

Hetzelfde geldt ook voor rood staan bij de bank, dit kan soms een mooie uitkomst zijn. Maar hou er rekening mee dat er al snel meer dan 10% rente gerekend wordt en dat terwijl als je spaart dat er 3 zijn. Dus kom je even iets tekort dan kun je het beter van je spaarrekening afhalen dan dat je rood gaat staan. Uiteindelijk is dat namelijk veel duurder.

Oorzaken:

Het is natuurlijk wel heel zwart wit om alle schulden die mensen hebben, simpel aan het ondoordacht uitgeven van geld te wijten. Er zijn meer dan genoeg mensen die buiten hun schuld om door ziekte, of een scheiding of overlijden van een dierbare het hoofd niet meer boven water kunnen houden.

Bovenstaande is dan ook vooral bedoeld voor mensen die zich laten meeslepen in de koopwoede die zich in onze maatschappij genesteld heeft. Waarbij iedereen denkt dat ze spullen moeten hebben. In plaats van dat spullen worden gezien als de luxe objecten die ze zijn.