cryptomunten

Wil je voortaan je betalingen weer met Guldens doen, in plaats van Euro’s? Of geef je er de voorkeur aan om voortaan alleen nog gebruik te maken van Bitcoins? Dan zal je waarschijnlijk tegen heel wat proberen aan gaan lopen. De wereld is nog niet zover dat deze decentrale munteenheden volledig worden geaccepteerd. Maar dat betekent niet dat je op dit moment nog helemaal niks kan met je cryptomunten. Sterker nog, het aantal mogelijkheden neemt behoorlijk toe, en snel ook.

Weg van de banken

Het klinkt als een droom voor iedereen die het liefst zo min mogelijk bemoeienis van grote, centrale instituten wil in zijn of haar leven: niets meer te maken hebben met banken. Betalingen, die regelen we als mensen zelf wel. Door op ontelbaar veel computers precies bij te houden hoeveel tegoed eenieder heeft, en welke mutaties hierbinnen plaatsvinden, hebben we de banken helemaal niet meer nodig. Niet langer wordt het betalingsverkeer vanuit een centraal punt georganiseerd en gecontroleerd, maar de mensen zelf zijn er volledig verantwoordelijk voor.

Dit is het idee achter de, doorgaans niet aan landen gebonden, cryptovaluta die flink in opmars zijn. Er zijn er inmiddels al meer dan duizend, ieder met hun eigen unieke eigenschappen en steeds iets andere manier van werken. Een beetje onoverzichtelijk, misschien, maar dat er steeds nieuwe munten bijkomen is niet voor niets. Een cryptomunt is namelijk gelimiteerd. Er is vooraf afgesproken welke hoeveelheid ervan in omloop zal komen. Is deze hoeveelheid gehaald, dan is het ‘op’ en kan er uitsluitend nog geruild worden met andere bezitters. Bij regulier geld is dat anders, een overheid kan altijd besluiten meer geld in omloop te brengen.

Is overstappen al een optie?

Voor wie volledig over wil stappen op cryptocurrency is het misschien nog een beetje te vroeg. Alhoewel er steeds meer bedrijven, met name winkels of andere platforms waar aankopen op gedaan kunnen worden, de mogelijkheid bieden om in cryptocurrency af te rekenen, is de schaal nog beperkt. Het zijn vooral de grootste cryptomunten, zoals de Bitcoin, die geaccepteerd worden, in een beperkt aantal plekken. Een brood kopen of je hypotheek ermee betalen, dat blijft voorlopig lastig.

Wel kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld te investeren in cryptomunten, of een deel van je betalingen ermee te verrichten. In Nederland is bijvoorbeeld cryptomunt Gulden actief, een naam die we allemaal nog wel kennen. Veel mensen vinden het een goed idee om hiermee aan de slag te gaan, en zo weer een eigen munteenheid te creëren. Hoe de markt zich verder zal ontwikkelen, of en wanneer we volledig over kunnen stappen op cryptocurrency, dat blijft de vraag. Feit is wel dat de ontwikkelingen razendsnel gaan.