blog placeholder

De competitieve prioriteiten van IKEA kenmerken zich door de twee competitieve doelstellingen van de centrale directie waar de slogans van het bedrijf IKEA van zijn afgeleid. De twee slogans van IKEA zijn “producten van goede kwaliteit voor een lage prijs*” en  “ontwerpen** voor de meest gunstige prijs” gebaseerd op het basismodel x,y,z dat IKEA verandert in zijn eigen model dat rekening houdt met de volgende fases en stappen***.

Ikea ontwerp afdeling

*IKEA  kan door een strenge kostprijs bewaking tegen lage kosten produceren en daardoor zijn producten tegen lage prijzen aanbieden aan de consument. Hierdoor is deze doelstelling de belangrijkste pijler geworden van het business model van IKEA, maar de lage prijs is zeker niet het enige competitieve element dat IKEA heeft bedacht als prioriteit om te concurreren.

**Uitgangspunt van IKEA bij het ontwerpen is het op de markt brengen van producten van een excellente kwaliteit. Hiervoor definieert IKEA kwaliteit van ontwerpen als een smeltkroes die producten bevat die voldoen aan de wensen van de doelgroep en het productieproces als de directe relatie tussen het productieproces en het produceren van betrouwbare producten.

***De opvolgende stappen zijn:
Een idee bedenken: Een briljant idee verkrijgen voor een nieuw product dat beter is dan dat van je collega’s.
Een prijs bepalen: schets het product en bereken hoeveel het gaat kosten, bespreek het ontwerp en de materialen met de ontwerpers, de productontwikkelaars en de inkopers en bepaal de meest aan te raden leveranciers van het product.
De gekozen producent: na het kiezen van de producent is het zaak dat deze samenwerkt met de winkelvloer voor de beste resultaten. Dit moet worden volbracht met in achtneming van de gedragsregels van IKEA.
Het product ontwerpen: IKEA benadert een ontwerper en kiest een ontwerp dat hij heeft gemaakt. De ontwerper initieert het ontwerpproces en stuurt een samenvatting met daarin de prijs van het product, de functie van het product, de te gebruiken materialen en de capaciteit van de fabrikant naar de onafhankelijke ontwerpcentrale van IKEA die vervolgens de meest veelbelovende ontwerpen fijn tunen tot men een product kiest dat geproduceerd kan gaan worden. De producten moeten zo ontworpen zijn dat ze een maximale functionaliteit bieden tegen een zo laag mogelijke prijs.
Het product produceren: de producenten produceren naar aanleiding van de hiervoor genomen beslissingen.
Het product verzenden: in deze fase worden de juiste hoeveelheden producten, door gebruik te maken van de diensten van logistieke en distributie bedrijven, op het meest gunstige moment naar de juiste winkels getransporteerd waarbij het meest gunstige moment volgens een strikt plan wordt bepaald op basis van 100% verkoop op het moment van de volgende levering om overschotten en onnodige voorraden in de winkels te voorkomen.
Het product verkopen: de producten worden in deze laatste fase verkocht in de IKEA vestigingen. De verkoop geschiedt door het tonen van de producten in brochures en advertenties en door middel van de bekende IKEA meubel themaparken waar het onmogelijk is om je aan je normale koopgedrag te houden.