blog placeholder

Het is weer zo ver, de jaarlijkse brief van, superbelegger en één van de rijksten der aarde, Warren Buffet. Voorafgaandelijk aan zijn jaarlijkse aandeelhoudersvergadering stuurt Buffet een brief naar zijn aandeelhouders met daarin wat extra uitleg over gedane beleggingen en telkens tipt ie een tipje van de sluier van zijn beleggingstrategie. Deze krasse tachtiger krijgt een concertzaal gevuld met beleggers en zo ook elk jaar op zijn aandeelhoudersvergadering. Aandeelhouders vanuit alle uithoeken van de V.S. en van over de hele wereld willen “the oracle of Omaha” horen spreken, en als het even kan, er toch ook eens mee op de foto. De belegger met de allure en uitstraling van een echte rockster.

Naar deze brief wordt elk jaar weer uitgekeken. Daarin legt Buffet verschillende aspecten van zijn strategie van het afgelopen jaar uit. De aandeelhouders van Berkshire Hathaway van het eerste uur zagen hun initiële investering van 10.000 dollar cumuleren tot enkele miljoenen dollars. Wie zou niet graag een brief of een tip krijgen van de man die daarvoor zorgde? 

Fortune

Dit jaar gaf Buffet een uittreksel van zijn brief ter beschikking aan het magazine Fortune ter publicatie. Hij gaf daarin beleggingstips mee aan de Amerikaanse (en bij deze ook wereldse) bevolking.

Buffet kocht in ’86 een boerderij op die bestond uit 162 ha grond. Hiermee profiteerde ‘The Oracle’ van de lage prijzen van landbouwgrond op dat moment. Hij berekende dat aan de prijs van verschillende voedingsmiddelen in dit tijd, zijn jaarlijkse return op zijn investering om en bij de 10% zou liggen. Vandaag de dag heeft Buffet de boerderij nog altijd in portefeuille en is het een vaste en berekenbare inkomstenstroom geworden binnen zijn holding Berkshire.

Op een moment dat er in Amerika een serieuze correctie plaatsvond op de vastgoedmarkt kocht Buffet een slecht beheerd commercieel gebouw niet zo ver van de universiteit van New York. Ook daar berekende hij een return van om en bij de 10%. Vandaag de dag houdt hij ook deze investering nog steeds in portefeuille en levert het veel meer op dan de initieel beoogde 10%.

De principes

Deze voorbeelden typeren Buffet als belegger. Hij kijkt niet naar wat de uiteindelijke verkoopwaarde kan zijn (koop laag – verkoop hoog principe van veel beleggers) maar kijkt naar de mogelijke return dat de cashflow van zijn aankoop hem kan opleveren. Zoals bekend moet elke investering dat hij maakt geld opbrengen voor zijn holding. Deze moet dan de aangebrachte cashflow herverdelen naar andere investeringen waar Buffet denkt dat ze het best kunnen renderen. De termijn waarop hij het liefst belegd is altijd en veel van zijn investeringen draagt hij nog steeds mee, denk maar aan de miljoenen aandelen van Coca Cola die hij een paar decennia geleden aankocht en nog steeds verder accumuleert.

De enige reden waarom Buffet naar marktprijzen kijkt is om zijn slag te kunnen slaan bij pessimisme op de markt. Dan ziet de superbelegger zijn kans mooi om toe te slaan. Buffet’s bureau in Omaha (dat voor een miljardenbedrijf niet meer dan één verdieping van een commercieel gebouw beslaat) staat geen computer. Buffet zou het toch alleen maar gebruiken om Bridge te spelen.

Voltijds belegger

Buffet is met zijn holding een fulltime belegger en kan er zijn volledige aandacht én tijd in steken. Samen met zijn partner Munger (ook al een krasse tachtiger) heeft hij op die manier een imperium uitgebouwd.

Natuurlijk kan niet elke fulltime werknemer of zelfstandige zich een hele dag bezig houden met zoeken naar kansen op de markt of zich zoet houden met het lezen van enkele duizenden jaarverslagen. Daarin is Buffet’s advies duidelijk: beleg niet in individuele aandelen maar grijp eerder naar het indexbeleggen. Zo kan je vermogen meegroeien met de economie.