Als u wilt profiteren van een hoog dividend, maar geen risico wilt lopen, dan is een ‘kromme conversie’ constructie wellicht iets voor u.
Wat is een kromme conversie?
Een kromme conversie bestaat uit drie onderdelen.
1) een aandeel met veel dividend, waarvan u verwacht dat de koers gaat stijgen.
2) een verkochte call-optie van dat zelfde aandeel, tegen een uitoefenkoers (‘strike’) die licht boven de aankoopkoers van het aandeel ligt.
3) een gekochte put-optie met een strike licht onder de aankoopkoers van het aandeel.
De put-optie zal wat meer kosten dan de opbrengst van de call-optie, maar dat verschil wordt deels goedgemaakt door de dividendopbrengsten. De looptijd van de optie is vaak 2 a 3 jaar.
Zakt de koers van het aandeel, dan bent u beschermd door de put-optie. Het kleine verlies (door het verschil tussen de aankoopkoers en de strike van de putoptie) wordt voor een deel goedgemaakt door de dividendopbrengsten.
Blijft de koers van het aandeel gelijk, dan komt er regelmatig dividend binnen en blijft u beschermd tegen plotselinge koersdalingen.
Stijgt de koers van het aandeel, dan geniet u niet alleen dividend, maar profiteert u ook van een deel van de koerstijging (tot de strike).
Voorbeeld
Op 27-12-2010 noteerde het aandeel Royal Dutch 25 euro. Het jaarlijks dividend bedraagt 1,21 euro (4,8%). Een call met strike 28 euro van december 2013 brengt 1,50 euro op. Een put 22 december 2013 kost 3 euro.
Als de koers gelijk blijft verdient u in twee jaar 2,42 + 1,5 -3 euro per aandeel = 0,72 euro (bijna 3% in 2 jaar).
Stijgt de koers tot 28 euro (of hoger), dan verdient u 3,72 euro per aandeel (15%).
Zakt de koers tot 22 euro, dan lijdt u een klein verlies: – 2,28 euro (-9%).