blog placeholder

Rijke schrijfster
Het meest tot de verbeelding sprekende voorbeeld van iemand die heel veel geld verdient met het schrijven van boeken is de schrijfster Joanne ‘Jo’ Rowling, beter bekend als J.K. Rowling. Joanne  Rowling is de geestelijk “vader” van Harry Potter. Van haar Harry Potter boeken Harry Potter en de Steen der Wijzen, Harry Potter en de Geheime, Harry Potter en de Gevangene van Azkaban, Harry Potter en de Vuurbeker, Harry Potter en de Orde van de Feniks, Harry Potter en de Halfbloed, en Harry Potter en de Relieken van de Dood zijn er wereldwijd meer dan 500 miljoen verkocht. Joanne  Rowling krijgt per boek ongeveer 10% van de verkoopprijs. Bij een gemiddelde winkelprijs van € 17,- ontvangt zij dus 1,7 maal 500.000.000 is 850.000.000. Dit is dus alleen de opbrengst van de auteursrechten over haar boeken. Kan iedereen zoveel geld verdienen met het schrijven van boeken?

Wat voor opleiding heb je nodig om een boek te schrijven?

In principe heb je aan alleen een basisschool opleiding al genoeg om een boek te kunnen schrijven. Je hoeft namelijk alleen maar te kunnen schrijven. Natuurlijk kun je als net je van de basisschool afkomt geen complexe literaire werken schrijven maar bijvoorbeeld wel hele leuke kinderboeken. Om een echt goede bestseller voor kinderen en volwassenen te schrijven moet je eerst de benodigde levenservaring opdoen door dingen te ervaren en met behulp van allerlei soorten media en eventuele studies de nodige kennis te vergaren.

Hoe wordt een boek een verkoopsucces

Uit het succesverhaal van de Harry Potter serie van Joanne Rowling kun je opmaken dat je absoluut  geluk moet hebben om een bestseller te schrijven. Zo bedacht Rowling in 1990 tijdens een vier uur vertraagde treinreis van Manchester naar Londen het verhaal over de jonge tovenaar Harry Potter. Dit verhaal werkte ze vervolgens in de daarop volgende vijf jaar uit tot een achtdelige serie. Het duurde vervolgens ruim twee jaar voordat ze een uitgever vond die bereid was om het eerste boek uit te geven want het eerste deel werd eerst door twaalf uitgevers teruggestuurd. Pas in 1997 vond ze de uitgeverij Bloomsbury Publishing bereid om de eerste delen uit te geven. Na een aarzelende start belandden de eerste drie boeken in 1999 zowel in de Verenigde Staten als in het Verenigd Koninkrijk op de eerste drie plaatsen van de boekentoptien. Hierna werd de rest van de serie uitgegeven en deze laatste vier boeken in de reeks werden vervolgens de snelst verkopende boeken in de geschiedenis waarvan er Wereldwijd ondertussen al meer dan 500 miljoen exemplaren verkocht zijn.

Hoe kom je aan de tijd om een boek te schrijven?

Om je eerste boek te kunnen schrijven heb je vooral veel tijd nodig. Natuurlijk kan dit in je vrije tijd maar in het geval van Joanne Rowling blijkt het dat je als je in de bijstand belandt je opeens zeeën van tijd hebt en je in een staat van “bevrijding” belandt die je de energie geeft om dagenlang achter elkaar te kunnen schrijven en je je verhaal in alle rust kunt uitwerken.