Steeds meer jongeren raken in de geldproblemen. Voor een groot deel daarvan is de oorzaak een mentaliteitskwestie. Voor de rest is de oorzaak een gebrek aan financiële opvoeding.
Steeds meer jongeren raken in de schulden. Over dit laatste verschillen meningen sterk. Terwijl de ene partij vindt dat het hebben van schulden onder jongeren hun zelfontwikkeling positief beïnvloedt, vindt de andere partij dat het een serieus probleem aan het worden is.
Als men kijkt naar de argumenten van mensen die het hebben van schulden onder jongeren goedkeuren, komt men gauw tot de conclusie dat het hier vooral gaat om positieve zelfontwikkeling op lange termijn. Men vindt hier dat jongeren op jongere leeftijd meer verantwoordelijkheid op zich zullen gaan nemen. Tegenstanders van dit idee zijn ervan overtuigd dat dit laatste onmogelijk realiseerbaar is op korte termijn en dat dus schulden zullen gaan leiden naar steeds serieuzere geldproblemen. Volgens hen zit de kern van het probleem juist in de opvoeding, of sterker nog, in het gebrek aan financiële opvoeding.
Ook nu laten de voorstanders van zich horen. Volgens hen heeft financiële opvoeding nog nooit bestaan en is het volgens hen één grote leugen. Schulden maken is op zich al een opvoeding, en alleen op die manier leert een jongere met geld om te gaan. Tegenstanders vinden deze laatste uitspraak onverantwoordelijk en onfatsoenlijk. De tegenpartij legt de nadruk op het feit dat geldproblemen onder jongeren in wezen niet veroorzaakt worden door geldgebrek of armoede maar er snel naar zullen gaan leiden. Een jongere hoort zijn toekomst met een volle bankrekening of spaarpot tegemoet te gaan en juist niet met een lege.
Bij het analyseren van deze verschillende standpunten komt men al gauw tot de conclusie dat dit allemaal erg verwarrend is. Toch zal men voor zijn of haar eigen veiligheid voor de tegenpartij kiezen … of niet?