blog placeholder

De laatste 10 jaar is de goudprijs enorm gestegen. De vooruitzichten blijven positief. Goud is momenteel één van de meest gevraagde edelmetaal om in te beleggen. Waarom is beleggen in goud vooral tijdens economische crisis zo aantrekkelijk? 

Beleggen in goud

Wil je meer rendement behalen op je opgebouwd vermogen? Kijk dan eens naar andere alternatieven. 

Er zijn verschillende produkten, waarin je je geld kan beleggen (van risicovol tot weinig risico) Zo kan je in onroerend goed beleggen, in aandelen, in verschillende beleggingsfondsen, in energie, maar je kan ook ervoor kiezen om je geld te beleggen in edele metalen zoals goud, zilver en platina.

 

Wat maakt beleggen in edele metalen zo aantrekkelijk?

De waarde van de edele metalen hangt af van de koerswaarde op de beurs waarvoor de edele metalen verhandeld worden. Deze koers wordt bepaald door vraag en aanbod naar deze edele metalen. In opbloeiende economische tijden staat de vraag naar edele metalen meer onder druk. In economische crisis stijgt de vraag naar edele metalen. Zo is de goudprijs de laatste 10 jaren enorm gestegen. En de verwachtingen blijven hoog door de aanblijvende economische recessie! Analisten verwachten dat de top van de goudprijs pas in 2017-2020 zal liggen.

Daarnaast hebben veel mensen in tijden van crisis de angst om hun opgebouwd vermogen te verliezen. Beleggen in fysiek goud kan dan voor een aantal mensen een uitkomst bieden.

Door geldcreatie en de lage rente wordt geld steeds minder waard (=inflatie). In combinatie met de onrust op de financiële markt kiezen mensen ervoor om hun geld te beleggen in goud of andere edele metalen.

Goud is geld. Met andere woorden goud is een goed aanvaardbaar ruilmiddel overal ter wereld.

Goud heeft intrinsieke waarde. Met andere woorden goud zal altijd een waarde blijven houden in tegenstelling tot valuta, aandelen etc.

Doordat de produktie van goud afneemt, neemt het aanbod van goud af. Goud wordt dus zeldzamer en meer waard.

Beleggen in goud of in andere edele metalen levert in tegen stelling tot bijvoorbeeld aandelen en obligaties geen dividend of rente op, maar je kan wel profiteren naast de bovenstaande voordelen van een eventuele koersstijging.

Op welke manieren kan je beleggen in goud?

Je kan op verschillende manieren beleggen in goud:

Fysiek goud in eigen bezit

Ten eerste kan je kiezen om goud aan te kopen in de vorm van goudstaven, sieraden of munten. Het profiteren van eventueel koerstwinst is bij de meeste mensen niet de belangrijkste beweegreden om fysiek goud te kopen. De angst om vermogen te verliezen zal vaak de hoofdbeweegreden zijn. Voordelen van fysiek goud in eigen bezit: je blijft anoniem en je bent niet afhankelijk van een derde partij. Nadeel: je bent verantwoordelijk voor de opslag en de verzekeringen.

Goudrekening

Een goudrekening is een rekening bij een  bank waarop het goud geregisteerd staat dat de rekeninghouder in eigendom heeft. Voordelen: het goud is opgeslagen in een kluis bij een bank, Nadeel: je bent niet anoniem.

Aandelen in goud-en zilvermijnen

Op de beurs kan je direct handelen in verschillende bedrijven, die zilver en goud produceren. De waarde van deze aandelen hangt nauw samen met de waarde van goud en zilver. Echter is de waarde van deze aandelen ook afhankelijk van andere factoren zoals het management, produktiekosten, politiek klimaat land goud- en zilvermijn etc.

Beleggingsfondsen die in zilver en goud beleggen

Op de beurs kan je ook aandelen kopen van beleggingsfondsen, die in zilver en goud beleggen. Deze fondsen beleggen o.a. in zilver en goudmijnen, futures, fysiek goud etc. De waarde van de belegging hangt tevens erg af van de expertise van het management van zo’n beleggingsfonds.

Naast de bovenstaande produkten kan je erook voor kiezen om te beleggen in futures en edelmetaal opties.

 

Goud verkopen?

Heb je in deze crisis tijd geen geld om te beleggen en kan je amper rondkomen dan zou je eventueel kunnen overwegen om je oude sieraden te verkopen. Beter is eerst de waarde van je sieraden te laten schatten door een expert alvorens te verkopen. 

Je hebt verschillende bedrijven die goud inkopen zoals het goudwisselkantoor en klumpers. Voor de actuele goudprijs  kunt u kijken op www.goudprijs.nl

 

Andere artikelen:

handige tips om geld te besparen

de vergrijzing, oplossing voor de werkeloze vijftiger?

crisis slaat hard toe, werkeloosheid stijgt explosief!

tips hoe kan je beter met je geld omgaan

hypotheekaftrek en de nieuwe belastingregels

crisisoverleven