inzicht gegevens

Iedereen die belangstelling toont voor sportweddenschappen zal snel begrijpen dat het niet alleen om vaardigheid en geluk gaat. Het gaat ook om kennis en ervaring. Immers, om succesvol te zijn moet je de regels precies kennen, evenals alle relevante informatie over de club of sporter en over de verschillende aanbieders.

Je bent constant op jacht naar de lucratiefste kansen. Maar hoe worden deze berekend? Enerzijds is dit punt van groot belang vanwege de mogelijke winstmarge, anderzijds is het ook belangrijk om de beste bookmakers op de markt te vinden.

Daarom willen we in dit artikel nader bekijken hoe odds bij sportweddenschappen worden berekend en waarom ze soms zo kunnen schommelen. Vervolgens bekijken we waarom live weddenschappen een andere waarde hebben en hoe u van deze schommelingen kunt profiteren.

 Hoe werkt de kansberekening bij sportweddenschappen?

Gezien de populariteit van sport weddenschappen is het geen grote verrassing dat het een zeer concurrerende markt is. In een typische bookmakerij worden dagelijks honderden of zelfs duizenden weddenschappen afgesloten. Om deze enorme hoeveelheid aan te kunnen, moeten bookmakers een ingewikkeld proces van kansberekening toepassen om ervoor te zorgen dat aan het eind van de dag hun winst niet verloren gaat.

Het principe hierachter is eenvoudig: ze moeten ervoor zorgen dat voor elke weddenschap die ze accepteren, voldoende omzet wordt gegenereerd om eventuele verliezen als gevolg van de uitbetalingen te dekken. Dit betekent dat zij voortdurend in de gaten moeten houden hoeveel geld er binnenkomt voor bepaalde weddenschappen en hoeveel er wordt uitbetaald voor andere weddenschappen.

Factoren die de quota beïnvloeden

Zo kunnen ze hun kansen aanpassen zodat ze nog steeds winst maken. Hieronder bekijken we de factoren die van grote invloed zijn op de berekening.

De waarschijnlijkheid van een uitkomst

De kans dat een bepaalde gebeurtenis zich voordoet is een van de belangrijkste factoren die de kansen beïnvloeden. Wanneer bookmakers een weddenschap aanbieden, berekenen zij de waarschijnlijkheid dat de gebeurtenis zich zal voordoen op basis van verschillende factoren zoals de prestaties van de betrokken teams in het verleden, de huidige vorm en vele andere aspecten.

De vraag naar een weddenschap

Dit betekent dat de kansen worden bepaald door de verhouding tussen de inzet van de individuele gokkers. Als bijvoorbeeld veel mensen op een bepaalde voetbalwedstrijd willen wedden, maar slechts een paar op de andere wedstrijd, dan zal de bookmaker de kansen voor de eerste wedstrijd hoger vaststellen om zijn risico te minimaliseren.

Zo zorgt hij ervoor dat hij niet te maken krijgt met een te groot verlies als het eerste team wint. Natuurlijk kan het ook gebeuren dat de verhouding van de inzet verandert en de bookmakers hun kansen daarop moeten aanpassen. In dergelijke gevallen is het echter gebruikelijk dat de wijzigingen betrekkelijk gering zijn.

De veiligheidskorting voor bookmakers

De veiligheidsmarge is een belangrijk onderdeel van de kansberekening en wordt vooral gebruikt voor spellen die moeilijk te voorspellen zijn. Het is belangrijk op te merken dat deze korting niet door elk bedrijf wordt toegepast, maar als dat wel het geval is, wordt de gokker daarover geïnformeerd voordat hij de weddenschap plaatst. Het kan zinvol zijn verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken.

Het bedrag van de haircut varieert van bookmaker tot bookmaker, maar ligt meestal tussen 1% en 5%. Het exacte bedrag kan echter vooraf worden achterhaald. De veiligheidsmarge dient ter compensatie van mogelijke fouten in de kansberekening. Want ondanks alle zorg en ervaring kan het gebeuren dat een bookmaker zijn odds niet juist heeft berekend.

Live weddenschappen: Waarom zijn de kansen anders?

De bedrijven bieden live weddenschappen aan waarbij de kansen voortdurend veranderen naarmate de wedstrijd vordert. Daar zijn twee redenen voor: Enerzijds moeten zij hun kansen altijd actueel houden om hun klanten een realistisch beeld van de wedstrijd te geven. Ten tweede moeten ze dynamisch zijn om interessante wedmogelijkheden te bieden.

De eerste reden is de meest voor de hand liggende van de twee. De meeste sportwedstrijden hebben een vooraf bepaald begin en einde, zodat bookmakers meestal genoeg tijd hebben om hun kansen bij te werken. In individuele gevallen kunnen zij echter in toenemende mate in tijdnood komen. In dat geval moeten ze hun best doen om de kans op een nieuwe kans te verkleinen.

Waarom kansen fluctueren en hoe je ervan kunt profiteren

De kansen bij sportweddenschappen schommelen meestal, vooral kort voor het begin van de wedstrijd. Dit komt omdat de meeste weddenschappen tot dit punt zijn geplaatst en de bookmakers de weddenschappen dienovereenkomstig aanpassen. Er zijn echter ook andere factoren die de schommelingen kunnen beïnvloeden.

Ten eerste kan het gebeuren dat een bepaalde aanbieder betere kansen biedt dan zijn concurrenten. In dit geval is het voor gokfanaten de moeite waard om bij deze aanbieder te wedden, omdat ze op die manier meer winst kunnen maken. De nieuwssituatie speelt ook een rol bij de kansschommelingen.

Bijvoorbeeld, kort voor het begin van de wedstrijd kan een belangrijke speler afwezig zijn door een blessure, en wanneer dit bekend wordt, is het niet ongewoon dat de kansen veranderen, omdat het risico van de prestatie van het team in kwestie nu groter is.

Als u op de juiste kansen wilt wedden, moet u altijd de actualiteit in de gaten houden en, indien nodig, ook bij meerdere aanbieders van weddenschappen inzetten om van mogelijk betere kansen te profiteren.

Conclusie: Het is belangrijk om de bookmakers te begrijpen

Het is daarom niet alleen belangrijk om de odds van de individuele bookmakers te kennen, maar ook om te begrijpen hoe ze tot stand komen. Dit is de enige manier om succesvol te wedden en op lange termijn winst te maken. Want uiteindelijk geldt hier hetzelfde: De bookmakers zijn in de eerste plaats bedrijven en zien in elke weddenschap een lucratieve business.

Daarom moet je beseffen dat je niet altijd zult winnen. Maar als je de kansen begrijpt en slim kunt inzetten, dan is de kans groot dat je vaker als winnaar het veld verlaat.