blog placeholder

Iedereen heeft wel een moment in zijn leven, waarop het financieel even niet goed gaat. Als dit tijdelijk is, geen probleem dan. maar wat bij ontslag? in dit artikel probeer ik tips te geven om zuiniger te leven, en uit te leggen wat er gebeurt als je echt hulp nodig hebt.

Iedereen gaat wel eens in het rood op de bank; dat is wat veel mensen zeggen. Alsof het niks is. De dag van vandaag zijn er ontelbaar veel mensen die hun lening niet meer kunnen betalen, hun gas en elektriciteit,… . Dit heeft misschien deels met de crisis te maken, maar toch ook omdat sommige mensen boven hun stand leven. Soms slaat het noodlot toe, en gebeurt er iets ergs, zoals een ongeval. Allemaal onvoorziene omstandigheden.

Daarom is het best om toch te proberen maandelijks een klein bedrag te sparen. Als dan bijvooreeld je wasmachine stuk gaat, dan kun je direct een nieuwe kopen, en hoef je geen afbetaling aan te gaan. Beland je plots in het ziekenhuis, of heb je andere plotse medishe kosten, dan kun je dit gespaard geld er ook voor gebruiken.

Enkele tips om zuiniger te leven: je vervangt alle lampen in je huis of appartement door spaarlampen. Je zet alle apparaten uit en trek de stekker ook uit, de stand-by functie verbruikt meer dan je denkt!  Je vangt regenwater op in een ton, je kunt er het toilet mee doorspoelen, of er de auto mee wassen, planten water geven,… . Je koopt een ecologische sproeikop voor in de douche, die verbruiken minder water. Je kunt misschien eens geen merken kopen, andere huismerken zijn goedkopen en zijn echt niet slechter. Koop geen kant en klare maaltijden, maar koop verse, of diepvriesgroenten, en maak zelf je eten klaar. Rook je? dan kun je bijvoorbeeld zelf je sigaretten rollen, dit is veel goedkoper dan de pakjes die te koop zijn. Allemaal kleine dingen die je kunnen helpen om een beetje zuiniger te leven. Nog een weetje: houd een uitgavenboek bij, zo zie je of je meer uitgeeft dan binnenkomt.

Is het toch zover gekomen dat je in een inmense schuldenput zit? De wet voorziet een regeling voor alle mensen met een schuldenlast. Het wordt zo berekend dat je, èn je schulden kunt afbetalen, èn je toch nog een menswaardig bestaan kan hebben. Dit gaat wel via een gerechterlijk stap; de arbeidsrechtbank beslist of je zaak behandelt wordt ja of nee. Die arbeidsrechter duidt een schuldbemiddelaar aan, die uw zaak in handen neemt. Er zijn drie verschillende procedures: collectieve schuldenregeling, een minnelijke regeling, of een gerechtelijke regeling.

Collectieve schuldenregeling: Hier wordt de schuldenlast overgenomen door de schuldbemiddelaar. Er wordt een manier gezocht om de schulden af te betalen en toch een menswaardig bestaan te hebben. De collectieve regeling kan zowel gerechtelijk als minnelijk gebeuren.

Een minnelijke regeling: De schuldbemiddelaar onderhandelt met alle schuldeisers. bij een akkoord wordt dit door een rechter bekrachtigd. De schuldbemiddelaar beslist zelf hoelang de procedure van de schuldbemiddeling duurt.

Een gerechtelijke regeling: als er geen akkoord wordt bereikt over de minnelijke regeling, dan kan de rechter een regeling opleggen van maximum 5 jaar.

De aantrekkelijkste manier is dus een collectieve schuldenregeling, je betaald af, je kan nog leven, en je spaart.

Zit je in de problemen? Al is het maar even: Grijp in!! De schulden stapelen zich zeer snel op. je kunt hiervoor ook terecht in een ocmw- kantoor.