blog placeholder

Doe je wel eens een impulsieve aankoop? Iets moois wat je in de winkel ziet en koopt zonder er verder over na te denken. Iets wat je eigenlijk helemaal niet nodig hebt. Als je dat af en toe doet is het niet erg, iedereen koopt wel eens iets moois voor zichzelf. Maar als je dit te vaak doet, en het heeft een negatief effect op je bankrekening, is het misschien tijd om toe te geven dat je een probleem hebt. Doe nu de quiz en kijk of jouw impulsieve koopgedrag uit de hand loopt of niet.

Beantwoord de volgende vragen naar waarheid:

1.) Klagen je vrienden of familie wel eens dat je te veel geld uitgeeft?

2.) Wordt je aan het eind van de maand vaak verrast door een te laag banksaldo of een te hoge credit card rekening?

3.) Heb je meer schoenen en kleding in je kast dan je ooit zou kunnen dragen?

4.) Koop je altijd de nieuwste gadgets zodra ze uitkomen?

5.) Koop je wel eens dingen waarvan je niet wist dat je ze wilde hebben totdat je ze in de winkel zag liggen?

Als je antwoord “ja” is op twee van de bovenstaande vragen, ben je een impulsieve koper en laat je jezelf iets te vaak gaan in het winkelen. Dit is niet goed, want het kan een aanslag op je spaargeld zijn, of erger nog, je in de schulden brengen. En zonder spaargeld kun je in de problemen komen als je voor onverwachtte grote uitgaven komt te staan. Bijvoorbeeld als je wasmachine of auto gerepareerd moeten worden. Of als je een huis wilt kopen. Het is belangrijk om een aantal financiële doelen voor jezelf te stellen. En je moet weerstand bieden aan het uitgeven van geld aan zaken die je niet nodig hebt en die niet echt belangrijk zijn op de lange termijn. Impulsieve uitgaven hebben niet alleen invloed op je financiën, maar ook op je relaties, als goed. Als eerste moet je jezelf leren om onderscheid te maken tussen de dingen die je nodig hebt, en de de dingen die je graag wilt hebben maar niet nodig hebt.

Hoe voorkom je impulsieve aankopen?

– Geef jezelf een bedenktijd

Adverteerders proberen ons voortdurend te overtuigen om hun producten te kopen. De truc is om jezelf een bedenktijd voordat je iets koopt. Maak een lijst van de dingen die je nodig hebt voordat je gaat winkelen en neem precies genoeg geld mee om te betalen voor wat je hebt gepland om te kopen. Als je iets ziet waarvan je denkt dat je het echt nodig hebt, geef jezelf dan twee weken om te beslissen of je het echt nodig hebt of dat je gemakkelijk zonder kan. Volg deze eenvoudige oplossing en je bankrekening zal je dankbaar zijn!

– Ga niet winkelen als je emotioneel bent

Veel mensen die impulsieve aankopen doen, doen dat als zij emotioneel zijn. Als ze boos zijn, of juist verdrietig of depressief, kan het kopen van nieuwe spullen ervoor zorgen dat je je weer beter en vrolijker voelt. Probeer er achter te komen in wat voor bui je meestal bent als je impulsief geld uitgeeft. Schrijf bijvoorbeeld elke keer als je iets koopt wat je niet nodig hebt hoe je je voelde en waarom je die aankoop deed. Als je hier een patroon in ziet, kun je nu proberen om deze impulsieve aankopen tegen te gaan. Zorg bijvoorbeeld dat je niet in de verleiding kunt komen als je niet goed in je vel zit, en ga niet de stad in.

– Houd je inkomsten en uitgaven nauwkeurig bij

Schrijf elke maand precies op hoeveel geld je binnenkrijgt, en hoeveel geld je uitgeeft. Zo kun je per maand goed zien waar je geld blijft, en waar je eventueel wat geld op zou kunnen besparen. Je kunt ook je uitgavenpatroon goed onder de loep nemen. Geef je bijvoorbeeld vooral veel geld uit aan uitgaan of kleding? Of juist alleen aan noodzakelijke huishoudelijke dingen, zoals eten, verzekeringen en vaste lasten. En houd je aan het eind van de maand geld over, of kom je altijd geld tekort. Kijk kritisch naar je uitgavenpatroon en kijk waar je aanpassingen kunt maken om meer te sparen, of gewoon om rond te komen.