blog placeholder

Kopen of huren: wat is de juiste keuze? Een lastige vraag die je niet zomaar kunt beantwoorden. Je kunt het beste een lijst met plussen en minnen maken en afwegen wat voor u het beste uitpakt.

Moet ik een huis kopen of toch huren?

Maak voor jezelf een lijst met plussen en minnen. Wat vind jij belangrijk.

Kopen of huren: wat is de juiste keuze? Een lastige vraag die je niet zomaar kunt beantwoorden. Je kunt het beste een lijst met plussen en minnen maken en afwegen wat voor u het beste uitpakt.

Huren

Huren is vrij zijn. Vrijheid. Voor veel huurders is dat een belangrijk punt. De huur is namelijk vaak snel opgezegd en het verhuizen levert in de regel weinig problemen op. De huur stijgt jaarlijks wel, maar dit zal niet met een groot bedrag zijn. Dat neemt de huurder vaak gewoon voor lief.

Als huurder heb je recht op huurtoeslag. Voorheen noemde men dit huursubsidie. Echter, huurtoeslag hangt wel af van het bruto jaarinkomen dat je genereert. Middels de website van de Belastingdienst kunt u snel en makkelijk achterhalen of je in aanmerking hiervoor komt.

Je bent flexibel; meestal kun je maandelijks de huur opzeggen. Jaarlijks stijgt de huur. Dit is inflatie. Hier kan je niets aan veranderen. Hierdoor stijgen je maandlasten.
Groot onderhoud is voor de rekening van de verhuurder. Je kan je huurwoning niet zonder toestemming van de huurder verbouwen.
Eventueel heb je recht op huurtoeslag. Als je de woning verlaat kan de verhuurder van je eisen dat je het terugbrengt in de oude staat. (Extra werk en/of kosten)
  Je hebt bijna of bepertkte inspraak op het onderhoud.

Kopen

Als je een huis koopt, heb je recht op hypotheekrenteaftrek. Dat is aantrekkelijk. De rente mag je aftrekken van je inkomen, waardoor je een gedeelte van de betaalde hypotheekrente aan de bank weer terug krijgt van de Belastingdienst. Een mooi voordeel.

Daarentegen bent je zelf verantwoordelijk voor bijvoorbeeld onderhoud aan de woning. Ook deze kosten zijn voor de eigenaar. Voor jou dus. Verder krijg je te maken met verzekeringen en lasten van de gemeente. Ook wel gemeentebelastingen.

De woning is je eigendom. Een verbouwing hoeft niet overlegt te worden. (Afgezien van grotere plannen, waarvoor een bouwvergunning moet worden aangevraagd. Bijvoorbeeld: een dakopbouw of een uitbouw aan je woning) De waarde van je woning kan ook dalen, waardoor je vermogen afneemt.
Je maandlasten zijn altijd hetzelfde, als je de rentevastperiode bij het afsluiten van de hypotheek lang maakt. Je bent zelf verantwoordelijk voor het onderhoud aan de woning.
Naast daling, kan je woning natuurlijk ook in waarde stijgen. Het is nog niet bekend wat de overheid met de hypotheekrenteaftrek gaat doen.
Een gedeelte van de hypotheekrente ontvang je, in ons huidige belastingstelsel, terug. Indien je wilt verhuizen moet je woning verkocht worden. Dit kan in de regel (en zeker in de huidige tijd) lang duren.
Door af te lossen op je hypotheek, neemt je vermogen toe.  

Toekomst
Zet voor de toekomst voor jezelf een aantal zaken op een rij:

  • Wat zijn de ontwikkelingen op de woningmarkt;
  • Wat gaat er gebeuren met de belastingen. Welke veranderingen krijgen we en hoe interessant blijft een woning kopen dan?;
  • Bepaal van je eigen toekomstverwachtging is. Ben je van plan je in een stad of dorp langer te vestigen, of wil je de vrijheid hebben snel weer te kunnen verhuizen.

Je eigen situatie telt het zwaarst

Voor de juiste afweging of je wilt gaan kopen kun je het beste de maandelijkse lasten en alle bijkomende kosten op een rij zetten. Vergelijk dat vervolgens met het eventueel huren van een huis. Dan wordt de financiële kant van het verhaal snel duidelijker. Belangrijk is: kun je de lasten die komen kijken bij het kopen van een woning dragen. Nu, maar vooral ook in de toekomst.

Laat je in ieder geval goed voorlichten door een hypotheekbureau bij je in de buurt. Alle adviseurs dienen in het bezit te zijn van de titel: Erkend Hypotheekadviseur.

Veel succes en bovenal wijsheid met het maken van de keus.