blog placeholder

pictogram niet bellen

We kunnen steeds meer met onze Smartphone en we hebben daar ook heel veel geld voor over. Vooral jonge mensen vinden het heel gewoon dat ze meer dan € 300,- per jaar betalen voor het gebruik van een Smartphone waar je mee meedoet. De Smartphone kost echter ook de mensen die hem niet gebruiken steeds meer. Daarom in dit artikel een paar voorbeelden van wat de Smartphone ons als maatschappij kost?

Smartphone fietskosten voorbeeld 1:
Je vraagt je misschien af wat een Smartphone met fietskosten te maken heeft maar als je er even over nadenkt kun je het zelf bedenken. Ik zal je twee voorbeelden geven uit mijn eigen omgeving. Het vriendje van mijn dochter was op de fiets uit school druk bezig met zijn Smartphone en had er geen erg in dat er een auto langs de weg stond geparkeerd. Hij botst tegen de auto met als gevolg; zijn fiets Total los, zijn broek stuk en zijn Smartphone stuk. Kosten fiets € 300,-, broek € 50,- en Smartphone € 200,-. De schade aan de auto is mij niet bekend maar dat zal al gauw een € 300,- zijn.

Smartphone fietskosten voorbeeld 2:
Een hierop gelijkend voorbeeld is dat van een meisje dat op de fiets uit school zo druk met haar Smartphone bezig is dat ze op de verkeerde weghelft belandt en frontaal op een auto botst en over de motorkap door de voorruit tuimelt. Gevolgen, fiets kapot, Smartphone kapot, autoruit kapot. Gelukkig heeft ze geen schedelbasisfractuur of andere verwondingen opgelopen zodat de schade beperkt blijft tot de kosten voor de fiets € 300,-, haar Smartphone € 200,- en de autoruit € 200,-.

Dit zijn nog twee voorbeelden waar je om kunt lachen omdat ze goed aflopen. Toch kost zo’n onschuldig ongevalletje al gauw zo’n € 700,-.

Wie betaald er voor de Smartphone ongelukken?
Op bovenstaand filmpje kun je zien wat voor ravage een jongeman heeft aangericht doordat hij even werd afgeleid door zijn vriendin die naast hem zat en hem een grappige foto op haar Smartphone liet zien. De kosten van dit ongeluk loopt in de tonnen. Wie betaald dit? Het antwoord is wij allemaal. Er gebeuren steeds meer ongelukken door Smartphone gebruik en de kosten hiervoor komen voor rekening van iedereen.

Smartphone ongeluk

Een Smartphone ongeluk wordt meteen direct gedeeld met alle Smartphones in Nederland en veroorzaakt daardoor weer een ander Smartphone ongeluk etc. etc.

Kosten Smartphone voor milieu:
Naast economische kosten zijn de milieukosten van het Smartphone ook enorm. Niet alleen de productie van Smartphones is enorm milieuvervuilend maar ook het feit dat ze na een jaar al weer weggegooid kunnen worden is een enorme belasting voor het milieu. Maar het grootste milieuprobleem zit hem in de steeds maar toenemende hoeveelheid onnodige data die al die Smartphones genereren. Alles wordt gefotografeerd en gefilmd in een steeds hogere resolutie. Al deze data wordt opgeslagen en eindeloos bewaard. Het ergste is dat 90% van al deze data bestaat uit onzin.

Wat kost data opslag?
Alleen Google gebruikt wereldwijd momenteel al 260 miljoen watt per jaar, dit komt overeen met het energieverbruik van 200.000 huishoudens. Dataopslag kost niet alleen veel energie voor het opslaan zelf maar vooral voor de permanente koeling van de steeds grotere servers. Deze servers moeten ook in steeds grotere gebouwen worden ondergebracht. Microsoft bijvoorbeeld heeft net 37 hectare (370.000 m2) land aangekocht in een agrarisch gebied voor de bouw van een nieuw datacentrum waarvan de bouwkosten alleen al worden geschat op ± 2 miljard euro.

De totale kosten van de Smartphone:
De totale kosten van de Smartphone zijn dus niet te bepalen maar het ergste is dat de Smartphone ten koste gaat van de directe sociale contacten tussen mensen onderling. Zelfs op verjaardagsfeestjes is het tegenwoordig normaal dat een gesprek wordt afgebroken omdat er een berichtje binnenkomt op de Smartphone dat meteen bekeken moet worden en vervolgens geshowd. Meestal betreft het een “grappige” foto of filmpje dat belangrijker is dan het onderwerp waar even daarvoor over werd gesproken.