blog placeholder

Het is de droom van bijna iedereen in Nederland, financiële onafhankelijkheid. Dit is echter momenteel voor maar weinig mensen weggelegd. Ook ik droomde altijd van financiële onafhankelijkheid en ik heb het uiteindelijk ook mogen ervaren. In dit artikel vertel ik hoe ik dit heb ervaren en hoe ook jij financiële onafhankelijkheid kunt ervaren.

Wat is financiële onafhankelijkheid:
Je kunt financiële onafhankelijkheid op twee manieren uitleggen. De eerste (I) en meest gangbare opvatting van financiële onafhankelijkheid is het zoveel eigen vermogen hebben dat je voor de rest van je leven gegarandeerd genoeg geld hebt om van te leven. De tweede (II), in onze samenleving nagenoeg  vergeten, opvatting van  financiële onafhankelijkheid is het geen geld nodig heb om te leven.

AD I:
Over financiële onafhankelijkheid door zoveel eigen vermogen te vergaren dat je voor de rest van je leven gegarandeerd genoeg geld hebt om van te leven zij al heel veel artikelen geschreven dus dat laat ik hier verder buiten beschouwing.

AD2:
In dit artikel ga ik dieper in op de optie van de financiële onafhankelijkheid door te leven zonder geld.

Een leven zonder geld:
We kunnen het ons in Nederland bijna niet voorstellen maar er zijn in deze wereld ook tegenwoordig nog miljoenen mensen die leven zonder geld. Om te bewijzen dat dit in Nederland ook nog mogelijk is heb ik de proef op de som genomen en ben ik met mijn twee broers 4 dagen door Nederland gefietst zonder geld.

Voorbereiding vier dagen fietsen door Nederland zonder geld:
Iedereen die ik vertelde dat we vier dagen door Nederland gingen fietsen zonder geld, pinpas en mobiele telefoon vond dit een geweldig idee maar niemand durfde het aan om het ook te doen. Ik moet ook zeggen dat ik het, toen we eenmaal besloten hadden het te doen mede daardoor ook heel spannend vond. Ik heb daarom voor de zekerheid ook van te voren uitgezocht welke wilde planten* je in Nederland allemaal rauw kunt eten voor het geval we onderweg niets te eten zouden krijgen en namen we wel een tent, slaapzakken en reparatiespullen voor de fietsen mee.

*Vers eetbare planten:
Goudsbloem; bloemen eetbaar.
Hemerocallis; bloemen, vers eetbaar, vooral de lichtgekleurde bloemen zijn fris en knapperig.
Inktzwam; jonge exemplaren smaken goed
Lavendel; zowel de bloemen als de bladeren zijn eetbaar
Madeliefjes; bloemen en blaadjes eetbaar.
Oost-Indische kers; bladeren, bloemen en vruchtjes eetbaar. Bevat veel vitamine C.
Paardenbloem; blaadjes prima eetbaar.
Pompoen; prima eetbaar.
Rozenbottel; smaakt goed, bevat veel vitamine C.
Smalle Weegbree; jonge blad en bloemtopjes.
Vlierbes; zwarte bessen eetbaar, bevat veel vitamine C
Wilde cichorei; bloemen en blaadjes eetbaar
Zevenblad; blad prima te eten.

fietsers

Vier dagen fietsen door Nederland zonder geld:
Op het moment dat we zonder geld op de fiets stapten en vertrokken viel de beknellende financiële afhankelijkheid, waar we tegenwoordig allemaal onder lijden, van ons af. Het gaf me een onbeschrijflijk gevoel van vrijheid, we hoefden nergens naar toe dus we konden niet verkeerd rijden. We waren bevrijd van de angst die we daarvoor hadden om te moeten leven zonder geld. Het voelde alsof we een andere wereld in reden. En dit bleek ook zo te zijn. Iedereen die we onderweg spraken en vertelde dat we zonder geld op pad waren wist niet hoe gauw ze ons, belangeloos, moesten helpen met eten en onderdak. We kregen zelfs spontaan geld van een man omdat hij ons geen eten of onderdak kon bieden. Dit geld hadden we echter helemaal niet nodig zodat we na vier dagen met meer geld terugkwamen als dat we vertrokken.

Hoe word je financieel onafhankelijk?
Uit ons experiment blijkt dat je financieel onafhankelijk kunt worden door afstand te doen van al je geld en te vertrouwen op je medemens. Op deze manier leven ook de miljoenen zgn. arme mensen in de derde wereld landen. Wij beschouwen ze als arm omdat ze geen geld hebben. Maar in feite zijn zij misschien wel rijker als ons omdat ze financieel onafhankelijk kunnen leven omdat ze voor elkaar zorgen.