blog placeholder

Bingo molen

Onze vereniging organiseert, sinds een jaar of acht, iedere week als we repeteren een spelletje Bingo om de kas te spekken. Dat doen we als volgt. Op een tafel bij de ingang van de repetitieruimte ligt een formulier met honderd genummerde vakjes waar de aan de Bingo deelnemende leden, voor vijftig cent per vakje, hun naam in mogen zetten. Vervolgens wordt er aan het einde van de repetitie met behulp van een Bingo molen een nummer getrokken. Degene wiens naam in het vakje met het nummer staat dat correspondeert met het winnende getal wint de helft van de inleg van die avond.

PROBLEEM: Tot nu toe pinde de penningmeester iedere week € 25,- euro briefgeld om uit te keren aan de Bingo winnaar van die week, vervolgens nam hij een grote hoeveelheid losgeld mee naar huis en ging hij vier keer per jaar naar de bank om dit losgeld te storten. Hij had dus steeds een groot bedrag aan (diefstal gevoelig) losgeld in huis en nam steeds geld op dat hij later weer moest storten. Al met al niet praktisch en verre van ideaal. Bovendien bleek bij het storten keer op keer dat er gemiddeld bij iedere Bingo trekking zeventig cent tekort in de pot zat.

VERANDERDE BINGO PROCEDURE: 
Zoals het wel vaker gaat ging dit al jaren zo tot dat er een andere penningmeester werd benoemd. Deze nam na zijn aanstelling € 25,- euro briefgeld mee naar de repetitie om uit te keren aan de Bingo winnaar van die week, vervolgens nam hij de grote hoeveelheid ingelegd losgeld van die avond mee naar huis waar hij de hele berg losgeld moest tellen om € 25,- prijzengeld voor de volgende week apart te leggen en te bepalen hoeveel er die avond voor de vereniging overbleef. Dit bleek dus minder als € 25,- . Dat moest dus anders vond hij. Hij stelde aan het bestuur voor om vanaf heden € 25,- in één euro en twee euro munten van de Bingo inleg in de verenigingskas te doen en de rest van de Bingo inleg in een van de speciaal daarvoor ontworpen “verenigings Bingo Potten”* te doen en uit te keren aan de winnaar. De € 25,- aan één euro en twee euro voor de vereniging neemt een bestuurslid vervolgens mee voor zijn winkel en hij stort daarvoor € 25,- op de rekening van de vereniging.

speciaal ontworpen “verenigings Bingo Potten”

*Er zijn meerdere potten nodig omdat de winnaar de pot mee naar huis mag nemen en de volgende week weer mee terug moet nemen. Natuurlijk wordt dit wel eens vergeten dus er moeten minimaal zeker vier potten gemaakt worden.

CONCLUSIE: 
De wekelijkse opbrengst voor de vereniging is op deze manier gegarandeerd € 25,- ,  de penningmeester heeft niet steeds een grote hoeveelheid kleingeld in huis, de penningmeester hoeft niet steeds te pinnen en te storten en er is een goed, digitaal, zicht op de Bingo opbrengst. De wekelijks prijzenpot zal in de praktijk ergens tussen de ± € 24,- tot  € 25,- bevatten.