Wat de meeste mensen niet weten is dat plastic statiegeldflessen niet hergebruikt worden. Het blijkt dat in de praktijk nagenoeg alle ingeleverde plastic statiegeldflessen worden vermalen. En slechts een klein deel daarvan kan weer als nieuwe fles worden gebruikt. Bovendien is het hergebruik van de vermalen plastic statiegeldflessen 1,3 maal duurder dan nieuw plastic en is de milieuwinst te verwaarlozen. Weliswaar draagt het systeem positief bij aan het milieu. Maar er wordt veel energie gebruikt. Er is veel water voor nodig. Materiaal raakt verloren. En afval wordt geproduceerd.
Hoe kun je geld verdienen met verkeerde lege plastic flessen?
Er zijn een paar dingen die ik regelmatig bij de Laaidel koop. Een van die dingen is Freeway ijsthee. Zo eens in de twee weken kom ik daarom bij de Laaidel om een stuk of vier lege Freeway plastic statiegeld flessen in te leveren. Dit ging tot vandaag eigenlijk altijd goed. Ik leg de flessen altijd zonder nadenken op het innamebandje en na even wachten druk ik, ook eigenlijk zonder nadenken. op de groene knop*. Vanavond echter werd één van mijn lege Freeway flessen geweigerd. Ik keek of de dop er goed op zat en probeerde het nog een keer. Pas bij de derde poging zag ik op het schermpje de melding “de barcode kan niet gelezen worden”. Holy Moly, zou freek Vonk zeggen, ik dacht altijd dat de lege flessen aan de vorm herkent worden** en dat er daarom altijd wel een tiental verkeerd gevormde plastic flessen in de speciaal daarvoor bij het flesseninname-apparaat geplaatste wasmand liggen. Nu ik weet dat het flesseninname-apparaat bij de Laaidel de flessen aan de barcode herkent zorg ik er altijd voor dat ik een velletje met stickers met de juiste barcode bij me heb. Deze plak ik dan over de barcode van de verkeerde plastic flessen die in de wasmand liggen en op die manier kan ik op een eenvoudige manier geld verdienen met verkeerde lege plastic flessen.
*Tot twee weken geleden wist ik niet eens dat er ook een gele knop op het flesseninname-apparaat van de Laaidel zit. Ik kwam hier laatst bij toeval achter toen er een jonge Poolse vrouw voor mij bij de kassa stond en zij haar statiegeld bonnetje inleverde. De kassier bekeek haar statiegeld bonnetje en vertelde haar dat hij haar geen geld kon geven omdat zij op de gele knop had gedrukt. De jonge Poolse vrouw verstond hem niet dus herhaalde hij het nogmaals in het Engels. Ook dat begreep ze niet. Hij probeerde haar vervolgens uit te leggen dat de gele knop op de flesseninname-automaat de “donation button” is en dat hij daarom ook kleiner is. Ook ik wist dat niet maar het blijkt dus dat als je bij de Laaidel flesseninname-automaat op de gele knop drukt je je statiegeld aan het goede doel schenkt. De jonge Poolse vrouw droop uiteindelijk af maar weet nog steeds niet dat de gele knop op de flesseninname-automaat van de Laaidel een zogenaamde donatieknop is. Ik heb er vanavond daarom goed op gelet en vastgesteld dat de groene knop inderdaad groter is en dat er geen tekst bij de gele knop zit waaraan je kunt zien dat het een donatieknop is.
Bij de supermarkt waar ik normaal gesproken kom werkt het flesseninname-apparaat op de vorm van de fles. Als de plastic flessen ’s winters door de kou ingedeukt zijn herkent hij ze niet en moet je eerste de dop open en dicht doen zodat hij weer de juiste vorm krijgt alvorens het flesseninname-apparaat hen herkent.