blog placeholder

Oplichters. Wie zijn ze, hoe herken je ze en waar moet je vooral op letten om te voorkomen dat je een volgende slachtoffer wordt. Er zijn een aantal dingen die je kunnen helpen om een oplichter te herkennen.

Oplichters. U heeft er waarschijnlijk al van gehoord. Echter wie zijn ze ? Mij zal het nooit overkomen denk je, tot je plots het slachtoffer wordt van een oplichter. Hoe kon ik ooit zo naief zijn denk je dan. Laten we het onderwerp van wat dichterbij bekijken.

Wie is je oplichter ? Vaak denkt men aan een georganiseerde criminele organisatie, dit kan soms het geval zijn, echter in vele gevallen is dit niet zo. Het kunnen je collega’s zijn, je vrienden, de klusjesman bij je thuis, je kennis bij de sportclub, je collega, zelfs je eigen levenspartner of een combinatie van deze. Vaak handelen ze niet alleen. Iemand die opgelicht wordt zal meestal benaderd worden door iemand, doorproberen binnen te dringen in iemands levensomgeving om zo gegevens van je te verzamelen en je zwakheden bloot te leggen.

Hoe kan jeoplichters herkennen ? Dat is erg moeilijk. Vaak is een oplichter niet aan zijn eerstemisdaad toe.De oplichter heeft op één of andere manier geleerd hoe hij eenvoudig geld kan verdienen en zal deze methode keer op keer toepassen, met hier en daar een variatie in de opzet, aangepast aan de situatie. Hierdoor leertde oplichteruit de reacties van zijn slachtoffers om zicht te verbeteren. Een oplichter neemt zijn tijd. Hij zal haast nooit toeslaan bij een eerste contact. Alles draait om vertrouwen, het langzaam opbouwen van een emotionele band met zijn slachttoffer. Vaak hebben oplichters een psychologische gedragsstoornis. Ze kunnen zich maar zelden inleven in de ravage die ze aanrichten in het leven van een ander en beschouwen het als een overwinning over hun slachtoffers. Ze voelen zich hierdoor onoverwinnelijk. Hierdoor gaan ze steeds grotere delicten plegen tot ze zonder het te beseffen te veel sporen achterlaten. Een oplichter strikken zal zelden kunnen bijéén enkel delict.

Waarop moet je vooral letten ? In de film “The godfather” is er een zin die typerend is en diein je geheugen gebrand moet zijn : “I am going to make you an offer you can’t refuse…”.Een oplichter zal vaak eerst een klein visje uitsmijten, iets waar jij ook een klein voordeel mee haalt. De grote slag komt vaak daarna. Je oplichter kent wel iemand, een kennis van hem die met hem samenwerkt en die je geld kan doen verdienen: een eenmalige erg aanlokkelijk aanbod. Er is echter een bepaalde tijdsdruk. Hij zal proberen je hebzucht aan te wakkeren en je zwak maken. Het rendement van je investering kanenorm groot zijn, het geld dat je zal verdienenis in verhouding met de geleverde inspanning ongelofelijk. Te mooi om waar te zijn. Een vaak terugkomende vraag van je oplichter is:”Je vertrouwt me tocht ?”. Deze zin is voor de oplichter een manier om je emotionele toestand af te tasten, om te kijken hoe ver zij of hij je gekregen heeft in zijn strategisch plan. Deze zin zou eigenlijk een alarmbel moeten doen rinkelen.

Een oplichter zal proberen je te manipuleren. Dit kan gebeuren door je in diskrediet te brengen. Dit kan gebeuren door diefstal van goederen of documenten of door schriftvervalsing te plegen. Zo kom je in de problemen en zal je oplichter net je een helpende hand aanreiken. Op die manier wekt deze vertrouwen.

Hoe kan je jezelf er tegen verdedigen ? Dit is erg moeilijk. Geloof nooit iemand blindelings. Niet iedereen heeft het goed met je voor. Probeer steeds uit meerdere bronnen informatie te winnen over de persoon waarmee je omgaat. Een aanbod dat er te aanlokkelijk uit ziet is verdacht ! Een beslissing nemen onder tijdsdruk is steeds te vermijden en moet je per definitie naast je laten liggen. Tijdsdruk ontneemt je de mogelijkheid sommige zaken te controleren, iets wat je oplichter in elk geval tracht te vermijden. Ben je in een emotionele zwakke positie, bijvoorbeeld net na een overlijden van een naaste, een echtscheiding of een zwangerschap dan ben je een favoriet slachtoffer. Probeer steeds de werkelijke identiteit van je oplichter te weten. Vraag haar of zijn identiteitskaart, controleer het adres en controleer of deze correct is. Controleer steeds via een ander kanaal of deze persoon wel degelijk voor de firma werkt waarvoor hij beweert te werken, zonder dat deze persoon hier iets van afweet. Vertrouw nooit de referenties van je mogelijke oplichter want dit zouden medewerkers kunnen zijn.

Er zijn verschillende vormen van oplichting. Het is heel moeilijk een volledige indeling te geven van mogelijke methodes van oplichting. Kleintjes maken één groot. Vandaag de dag is het internet en werkterein van oplichters. Maar het kan ook een helpdesk zijn met een betalende telefoondienst die je in wacht zet, het kan een niet te stoppen SMS service zijn keer op keer geld van je account afromen zal of dat van je kinderen. Het kan om het kopiëren van je bankkaart gaan, het verkopen van namaakgoederen voor echte zoals vals goud of dure luxe produkten enz…

Sommige oplichters slagen er in om hun slachtoffer als medeplichtige of dader te maken. Een typisch voorbeeld hiervan is een methode waarbij via internet gezocht wordt naar mensen die in geldnood zitten. Een site zoals die van een arbeidsbemiddelingsinstelling wordt door oplichters gebruikt om persoonlijke profielen te zoeken en om je vervolgens te contacteren met een uniek aanbod. Vanuit thuis moet je enkel geld ontvangen en dit doorstorten op een rekening. Alle werk en contacten gebeurt via het internet. Het slachtoffer wordt zo medeplichtige van een fraude en heling. Het Belgische gerecht maakte in Juli 2010 nog melding van deze werkwijze en had een dergelijk netwerk opgerold. 

Sommige oplichters gaan echter enkel voor het grote geld. Hierbij verkopen ze bijvoorbeeld niet bestaande vastgoed in het buitenland, reisbestemmingen die niet bestaan, beleggingen met hoog aantrekkelijk rendement maar die enkel en alleen gedekt worden met de investeringen van volgende slachtoffers, piramide spelen enz…

Indien u denkt een mogelijk slachtoffer te worden van een oplichting, aarzel dan niet om steeds contact op te nemen met een gespecialiseerde cel bij de politie. Als je ooit het slachtoffer bent van een oplichting, moet je steeds klacht indienen al is het maar om jezelf te beschermen tegen de verdere gevolgen van het misdrijf.