blog placeholder

Heeft nieuws effect
Het is ons afgelopen maandag allemaal wel opgevallen: Kabinet Rutte I is gevallen. Of II er komt is nog maar zeer de vraag.
Maar is u ook opgevallen hoe de media hiermee omging? En hoe de beurs hierop reageerde? Ruim 2% daling! Dat is fors zegt de media dan.
De media legt de beursdaling neer bij het vallen van het kabinet. Maar is dat juist?
Hieronder zal ik stellen dat dit per definite ONjuist is. 

beursDe Media

Het is natuurlijk logisch dat alle media over het kabinet heenvallen, vragen stellen en alles willen weten. Ze buitelen allemaal over elkaar heen om als eerste alles te weten.

Maandagochtend startte de beurs van Amsterdam ook fors lager en in de middag ging het nog verder omlaag. Maar was die daling nu het gevolg van de kabinetsval of van de media?
Ik zeg: geen van beide.

Welk nieuws dan wel?
Het zou namelijk wel heel vreemd zijn dat de val van het Nederlandse kabinet gevolgen heeft voor de beurskoersen wereldwijd.

Duitsland zakte nl ook ruim 2,3%.
Frankrijk: -2.6%
Spanje: knalde ook in elkaar, evenals Italie, Engeland, Belgie gevolgd door vele andere landen wereldwijd. Mij maak je niet wijs dat ons kleine kikkerlandje hiervoor verantwoordelijk is met een clownskabinet waar Wilders bij zit.wilders

Nee, die daling had een geheel andere oorzaak. Maar welke dan?

Wat irriteert mij dan?
Wat mij nu opviel aan het einde van de dag is dat de media zoekt naar een oorzaak van de daling. En ze vinden deze in de val van ons kabinet en met name in Wilders. Nu ben ik geen fan van Wilders, maar deze persoonlijke credit gun ik de man toch echt niet.
Maar wat mij dus zo irriteert is dat de media niet verder kijkt en maar iets roept om te roepen! Kijk even buiten de grenzen en je ziet waar de ellende van maandag vandaan kwam.
En nog gekker: we zijn twee dagen verder en de koers is al weer bijna gelijk aan de koers van afgelopen vrijdagmiddag. Hoezo ENORME daling door de val! Dit maakt me wel eens boos. 

Wat veroorzaakte de val dan wel
Eigenlijk heel simpel. Het gaat al jaren niet goed en het gaat steeds slechter. Alleen de afgelopen maanden was dat niet aan de koersen te zien. Tot een week of twee geleden. 
Maar we weten inmiddels allemaal dat het slecht gaat in delen van Europa: Griekenland, Italie, Spanje, Portugal.
Afgelopen maandag was de schuld van Spanje, en Spanje alleen. Niet Geert, niet Rutte. In Spanje liepen de rentetarieven eer enorm op tot boven de 6%. Dit maakt het voor Spanje dat het lenen van geld aanzienlijk duurder is geworden. Echter, gisteren daalde die rente alweer onder de 6%!
Iemand een idee hoe dit nu weer kan. En vandaag?? Stijgen de beurzen vrolijk verder.

En nu?

Gewoon doorgaan met leven, de beurs een beetje in de gaten blijven houden en niet op het nieuws letten.
In al die jaren dat ik de beurs volg heeft nieuws ALTIJD een tijdelijk effect, tenzij……
Tenzij het nieuws ECHT heel erg slecht is, maar vooralsnog is nieuws gewoon nieuws en zit al verwerkt in de koersen. En laat die mediaboeren maar lekker kletsen en hun nieuws brengen.