rechtsbijstandverzekering

Het kan gebeuren dat je in een bepaald conflict terechtkomt en dat je dan juridische hulp nodig hebt. Juristen rekenen een behoorlijk tarief en dan is het fijn dat je hiervoor verzekerd bent. De vraag is echter: is een rechtsbijstandsverzekering ook echt nodig voor een gezin? Op deze vraag wordt in dit artikel antwoord gegeven.

Wat is een rechtsbijstandsverzekering?

Er zijn verschillende voorvallen te bedenken waarin je juridische hulp nodig hebt, omdat je er niet uitkomt met de andere partij. Denk bijvoorbeeld maar eens aan een verkeersongeval, dreigend ontslag of een conflict met de buren. In dit soort gevallen is het fijn dat je bijgestaan wordt door een jurist of advocaat. Een rechtsbijstandsverzekering kan dan uitkomst bieden, zodat je geen of weinig hoge kosten hebt.

Hoe werkt een rechtsbijstandsverzekering?

Je sluit een rechtsbijstandverzekering af bij een verzekeringsmaatschappij en deze heeft juristen in dienst. Het kan ook zijn dat de verzekeraar de juridische hulpverlening heeft uitbesteed aan een speciale stichting. Op het moment dat je juridische bijstand nodig hebt, komen zij in actie om je hulp en advies te geven. Het kan zijn dat je toch specialistischer hulp nodig hebt dan de verzekeraar kan leveren. In dit geval mag je zelf op zoek naar een advocaat of jurist om jouw zaak af te handelen en deze kosten zijn (voor een deel) meeverzekerd.

Welke dekkingen zijn er bij een rechtsbijstandsverzekering?

Je kunt verschillende dekkingen nemen als je een rechtsbijstandsverzekering af gaat sluiten. Je kunt een dekking als consument nemen. Je krijgt dan hulp als je bijvoorbeeld een aankoop hebt gedaan waar je niet tevreden over bent en er met de verkoper niet uitkomt. Daarnaast is het ook mogelijk om rechtsbijstand in het verkeer af te sluiten. Lukt het niet om bij een ongeluk de schadeafhandeling te regelen? Dan is dit een handige dekking. Ook is het mogelijk om een dekking te nemen die gaat over je woning. Je verzekert je dan als er een conflict is over huren of kopen van de woning, maar ook als je met je buren in de clinch ligt.

Totaal zijn er dus de volgende 4 soorten rechtsbijstandverzekering dekkingen:

  • Verkeer
  • Inkomen
  • Wonen
  • Consument

Let op: Het kan zijn dat je bij het afsluiten van je autoverzekering al de aanvullende dekking verkeersrechtsbijstand hebt gekozen. Indien dit het geval is hoef je deze module niet meer mee te verzekeren bij je rechtsbijstandverzekering. Anders ben je dubbel verzekerd en dat zou natuurlijk zonde zijn.

Rechtsbijstandverzekering voor het gezin?

Als je een gezin hebt, is het handig om een rechtsbijstandsverzekering te nemen met een gezinspolis. In dit geval ben jij niet als enige verzekerd, maar ook je andere gezinsleden (partner en kinderen). De gezinspolis is vaak erg ruim en geldt bijvoorbeeld ook voor een inwonende au- pair of inwonende (schoon) ouders. Bij de gezinspolis kun je dan zelf weer de dekking(en) kiezen die jij belangrijk vindt. Als je kiest voor de dekking verkeer zijn ook reisgenoten meeverzekerd, ook als deze niet tot het gezin behoren. De gezinspolis verschilt trouwens per verzekeringsmaatschappij. Het is verstandig om je vooraf goed te laten informeren wat wel en wat niet gedekt is.

Wat valt niet onder de rechtsbijstandsverzekering?

Er zijn ook zaken die niet onder een rechtsbijstandsverzekering vallen. Lopende conflicten, bijvoorbeeld, worden niet door de juristen van de verzekering overgenomen. Ook geldt de verzekering niet voor situaties die je aan kan zien komen.