Bijna alle studenten hebben een lening nodig om hun studie te kunnen betalen. Omdat al deze studenten een andere financiële achtergrond hebben zijn er heel veel verschillende soorten leningen speciaal voor studenten. In dit artikel vindt je al deze vormen studentenleningen met hun specifieke eigenschappen.
MBO studenten:
Het Nibud (Nationaal instituut voor budgetvoorlichting) heeft een onderzoek gedaan en hieruit blijkt dat één op de zes studenten, dat studeert op het mbo, geld leent. Ruim 65.000 mbo-studenten hebben gemiddeld genomen een schuld van 1265 euro. De studenten die 16 en 17 jaar zijn hebben nog niet zo’n hoge schuld, maar wanneer deze studenten op zichzelf gaan wonen en het huis uit gaan, loopt dit bedrag flink op.
Een student op het mbo heeft ongeveer 550 euro te besteden, per maand. Het meeste gaat op aan vakantie, bellen, kleding en natuurlijk uitgaan. Ruim 60% zegt geld te kort te hebben. De studenten die zelfstandig woont, geeft ongeveer 75% aan geld te kort te hebben.
Het Nibud maakt zich zorgen over deze bepaalde groep jongeren. Van de studenten van het mbo die al zelfstandig wonen, heeft 25% een lening van gemiddeld genomen 2450 euro. Hier staat natuurlijk een rente op en deze moet worden terugbetaald. Terugbetalen kan moeilijk worden omdat de lonen van een mbo-er vaak niet al te hoog zijn.
HBO studenten:
Gemiddeld leent een eerstejaarsstudent 230 euro per maand boven op de studiefinanciering die ze al krijgen. Na vier jaar loopt dit op naar een schuld van ruim vijftienduizend euro. De schuld die studenten gemiddeld opbouwen tijdens hun studie is rond de 12.500 euro. Inclusief de rente, die is in 2010 2,39 procent, moeten ze dit bedrag binnen vijftien jaar aflossen. Dit is een vrij laag percentage, toch maakt ook organisatie DUO/IB-groep zich zorgen, zij gaan over het berekenen en verstrekken van de studiefinancieringen.
Naast de lening bij IB-groep leent 16 procent van de studenten ook nog ergens anders geld. Ruim 17 procent van de studenten heeft een creditcard en één op de vijf staat regelmatig rood tot een gemiddeld bedrag van zo’n zeshonderd euro.
TIP 1: EEN HOGE LENING VOORKOMEN:
GEBRUIK DE STUDIELEENWIJZER: KLIK HIER https://service.nibud.nl/studieleenwijzer/
Wat doet de Studieleenwijzer? Vul je studieschuld in en bereken hoeveel je per maand moet aflossen. De Studieleenwijzer stopt dit bedrag samen met je andere vaste lasten in een begroting, zodat je ziet hoeveel er werkelijk van je salaris overblijft.
VRAAG ALTIJD ZORGTOESLAG AAN: KLIK HIER https://www.zorgtoeslag.nl/?gclid=CO3ele3H1qkCFQKHDgodXFhwNg
Veel studenten laten veel geld liggen omdat ze geen zorgtoeslag aanvragen krijgen en dit dus ook niet krijgen. Slecht 40% van de studenten die recht heeft op zorgtoeslag, vraagt deze ook aan en ontvangt deze ook. Zo’n 145.000 studenten boven de 18 jaar laten rond de 800 euro per jaar liggen. Ruim 25% van de mbo-studenten weet niet eens dat ze ook belasting kunnen terugvragen, ook al is het van een klein bijbaantje.
Vraag belastingteruggaven aan: KLIK HIER http://www.belastingdienst.nl/jongeren/
Veel studenten maken geen gebruik van belastingteruggave, terwijl hier wel de mogelijkheid toe is.
BEPERK JE UITGAVEN AAN LUXE DINGEN:
Veel studenten lenen omdat ze het graag wat ruimer hebben. Onder het mom van: iets vaker stappen en winkelen en die schuld, dat zien we later wel. Tegenwoordig gaat het echter niet meer om een paar honderd euro extra voor de garderobe en alcoholisch genot. Ook de vakantie naar Salou en Chersonissos wordt gefinancierd.
TIP 2: LEEN ZO VOORDELIG MOGELIJK:
STA NIET ONODIG ROOD: spaargeld
Veel mensen die af en toe rood staan maken ook iedere maand een bedrag over naar hun spaarrekening. Dat is zonde, want de spaarrente van 2 à 3 procent staat niet in verhouding tot de rente die je betaalt voor je roodstand. Zit je aan het eind van de maand krap en beschik je over spaargeld? Maak dan een bedrag over van je spaarrekening en boek dit weer terug zodra je je salaris binnen hebt. Zeker wanneer je bankiert via internet is dit een erg eenvoudige oplossing om rentekosten uit te sparen.
LENEN GOEDKOPER DAN ROOD STAAN:
Sta je met regelmaat in het rood? Dan kun je veel besparen door een persoonlijke lening af te sluiten. Deze rentetarieven liggen namelijk doorgaans enkele procenten lager. Vergeet niet de tarieven van de verschillende aanbieders te vergelijken.
MAAK ROOD STAAN ONMOGELIJK:
Laat de bank de mogelijkheid tot rood staan blokkeren. Zo ben je wel genoodzaakt andere oplossingen te vinden. Spreek bijvoorbeeld je spaargeld aan, probeer je uitgaven te beperken of zoek naar structurele oplossingen om je geldgebrek te verhelpen. Op www.nibud.nl vind je tips en informatie over hoe je inzicht kunt krijgen in je inkomsten en uitgaven.
STUDENTEN LENEN GOEDKOPER:
Studenten die regelmatig rood staan kunnen veel besparen door een studentenlening bij de DUO (de voormalige IB-Groep) af te sluiten. Deze lening van de overheid is namelijk fors goedkoper. In 2010 bedraagt het rentepercentage 2,39 procent. Een ander voordeel is dat een studieschuld niet geregistreerd wordt bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel.
SHOP VOOR EEN BANKREKENING:
Vraag de rentetarieven voor rood staan eens op bij de diverse banken en maak een vergelijking. Dat kan je zo een paar procent aan kredietrente schelen. Overstappen naar een andere bank kan heel eenvoudig via www.overstapservice.nl (bron: mistermoney.nl)