blog placeholder

Handelen op de beurs, en dan voornamelijk op de AEX index is voor veel beleggers niet rendabel. Toch is het mogelijk om succesvol te zijn met daytraden en beleggen op de AEX, DAX of FOREX met kleine wijzigingen in je strategie. Lees het artikel “Geld verdienen met beleggen op de AEX index” zorgvuldig door om eindelijk geld te verdienen op de beurs.

Wil je geld verdienen met beleggen op de AEX, door online te gaan beleggen of daytraden? Het is mogelijk om gebruik te maken van een tracker, een ETF. Dit staat voor Exchange Traded Fund en bestaat uit een representatie van de fondsen binnen een bepaalde index, waardoor je de ontwikkelingen hiervan kunt gebruiken om te speculeren op een koerswinst of een koersdaling. Dit betekent dat je in beide richtingen geld kunt verdienen met de AEX index, mits je de juiste voorspelling doet over de ontwikkeling van de koers.

Bekende AEX index in plaats van exotische effecten

Het handelen in de AEX index brengt een aantal voordelen met zich mee. Je zorgt er hiermee bijvoorbeeld voor dat je kunt beleggen in een effect dat dicht bij huis staat, in tegenstelling tot de exotische opties en andere effecten waar je op de beurs gebruik van kunt maken. Het is voor de AEX relatief gemakkelijk om in te schatten hoe de koers zich zal ontwikkelen, bijvoorbeeld door naar de reeële economie in Nederland te kijken, in combinatie met de verwachtingen voor de toekomst en het sentiment dat hier leeft.

Geld verdienen beleggen

Daarnaast zorg je er met het beleggen in de AEX voor dat je een goede spreiding aan kunt brengen in je portefeuille, zonder dat je allerlei verschillende fondsen aan hoeft te kopen. Je hoeft de diverse exotische effecten niet te waarderen op conjuncturele of geografische spreiding, in plaats daarvan kun je gebruik maken van een ETF om direct in een volledige index te beleggen.

Beleggen in trackers zoals die voor de AEX

Indien je relatief eenvoudig wilt beginnen met beleggen is het een goed idee om gebruik te maken van de trackers, de ETF’s, waarmee je bijvoorbeeld in de AEX kunt beleggen. De trackers volgen de gehele index, de ontwikkeling van de koers is hier gelijk aan. Het grote voordeel hiervan is dat een ieder de grote beurzen als de AEX zal volgen, waardoor hier veel kennis over bestaat en je overal de kans hebt om de koers in de gaten te houden. Met name de AEX is populair in Nederland, al kun je daarnaast bijvoorbeeld ook beleggen in de AMX, het kleinere broertje.

Wil je beleggen in een tracker? Dit kun je doen door te speculeren op de ontwikkeling van de koers van de beurs als geheel. Verwacht je dat de AEX index op zal lopen? Dan kun je een long positie innemen, wat als het ware betekent dat je de aandelen van de 25 meest verhandelde fondsen aankoopt. Zodra de koers zich inderdaad positief heeft ontwikkeld kun je de positie weer sluiten, je verkoopt dan als het ware de aandelen. Je krijgt de aandelen echter niet daadwerkelijk in handen, het gaat om een afgeleid product. Aan de andere kant kun je short gaan, wat betekent dat je inspeelt op een daling van de koers van de AEX. Vindt die daling inderdaad plaats? Dan kun je een aantrekkelijk positief rendement maken, ondanks dat de fondsen binnen de AEX aan het eind van de dag een lagere koers laten zien.

Mandje met 25 fondsen om de markt te volgen

Het beleggen in de AEX helpt je om een ideale spreiding aan te brengen, zowel conjunctureel als geografisch. De AEX bestaat uit 25 fondsen, die verschillen qua vakgebied en geografische activiteit. Aan de andere kant volg je de markt tijdens het geld verdienen met de AEX, in plaats van dat je deze actief probeert te verslaan. Dit zal betekenen dat het rendement doorgaans wat lager uit zal vallen, al staat daar tegenover dat je ook minder risico loopt en de kans op een positief rendement dus groter is.