Besparen en bezuinigen is ook een vorm van geld verdienen. Het is geld wat je niet uitgeeft, dat houd in dat het geld is wat je overhoud maandelijks.
Op het moment dat we erover nadenken geld te willen gaan besparen, hebben we het geld al hard nodig. Dan is het de bedoeling om onze uitgaven te minimaliseren, en de eerste stap daarvan is te weten wat de inkomsten en uitgaven op dat moment zijn. Door daarvan bewust te worden, kan er worden bekeken welke uitgaven er overbodig zijn. Er zijn vormen van bezuinigen die direct effect hebben, en er zijn vormen van bezuinigingen die over langere periode pas effect hebben. Hoe dan ook is het de bedoeling dat je meer geld overhoud.
Begin allereerst je maandelijkse uitgaven goed te bekijken, en probeer erachter te komen wat het precies is wat je betaald. Als je rekeningen hebt waar je altijd moet bij betalen, zoek dan uit wat hier precies de reden of de oorzaak van is. Als bijvoorbeeld je telefoonrekening altijd hoger is dan je abonement, kijk dan naar wat je ongeveer verbelt of aan smsjes verstuurd per maand. Door namelijk je abonement aan te passen aan je eigen bel of sms gedrag, zul je een minder hogere rekening krijgen. Of misschien blijkt het dat je een veel te duur abonement hebt waardoor je beter kunt oversluiten naar een ander abonement. Dit zijn besparingen waar je direct wat aan hebt.
Een ander voorbeeld van iets waar je direct op kunt besparen is het doen van boodschappen. Je boodschappen doen met meer discipline zorgt er ook voor dat je maandelijks meer overhoud. Hier een aantal voorbeelden waar je op kunt letten;
- Ga niet dagenlijks je boodschappen doen, doe dit één keer in de week. Het zorgt ervoor dat je meer overzicht hebt over wat je in huis hebt en wat je uitgeeft.
- Maak een boodschappen lijstje met wat je benodigd bent.
- Bekijk de aanbiedingen die een supermarkt heeft. Hier zit misschien wel wat tussen waardoor de prijs aan het einde van je boodschappenbon wel lager wordt.
- Doe geen boodschappen met een lege maag. Alles lijkt dan lekker, en je komt dan ook thuis met veel meer dan de bedoeling is.
- Ga eens naar een markt toe, er zijn hier veel verse dingen maar de prijzen liggen ook lager dan een supermarkt. Dit zorgt ervoor dat je betreft je groenten en fruit goedkoper uit bent.
- Bekijk de producten die bijna aan de uiterste verkoopdatum toe zijn. Deze producten worden vaak behoorlijk afgeprijsd omdat de supermarkten ze na die datum niet meer mogen verkopen. En wellicht kun jij daar die avond nog een lekkere maaltijd van maken.
Het isoleren tegen warmteverlies;
- Dikke isolerende gordijnen voor de ramen hangen, en deze in de avond ook dicht doen. De gordijnen zorgen ervoor dat de warmte binnen blijft.
- Tochtstrippen langs de raamkozijnen plakken om te voorkomen dat er in de winter warmte ontsnapt. En het voorkomt tocht in huis.
- Aan de achterkant van een radiator kun je radiatorfolie plaatsen. De reden hiervan is dat een radiator ook aan de achterkant verwarmt. Deze warmte gaat zonder folie verloren, en dat is zonde. Door de folie gaat het naar voren.
- De kachel een uur voordat je op bed gaat op rustand zetten. Hier merk je in dat laatste uurtje niks van, maar het scheelt wel in je verbruik.
- Als je de kachel dagenlijks al 1°C lager zet dan je nu doet bespaar je op een jaar al 7% in je verbruik.
- Zorg voor goede ventilatie in huis. Een goede ventilatie zorgt voor een droge lucht en dat is makkelijker te verwarmen dan een vochtig huis.
- Zet de verwarming uit in een ruimte waar je nooit bent. Door dat te doen bespaar je al 8% in je verbruik per jaar.
- Bij groenten die er langer over doen om gaar te koken dan gemiddelde groenten, neem een snelkookpan. Ook bij het koken op elektra scheelt dat energie.
- Een boiler staat standaard op een 80°C, dit heb je niet nodig bij je standaard verbruik van water. Je boiler kun je dus het beste in graden omlaag doen.
- Grote kaarsen aanschaffen die lange tijd branden, deze kaarsen zorgen voor sfeerverlichting in huis. Bovendien zorgen die kaarsen er ook voor dat je minder verlichting in huis aan hebt. Een extra plus punt hier aan is dat ze ook warmte afgeven, dus dat het er ook voor zorgt dat je minder stookt in je gas.
- Als je nog 60watt lampen in huis hebt hangen, vervang deze door spaarlampen of ledlampen. Ledlampen zijn energie zuiniger dan spaarlampen, maar in aanschaf duurder. Het is dan maar net wat jou budget je toe laat om aan te schaffen.
- Schaf een waterbesparende douchekop aan, deze verbuikt minder water en dat zorgt er ook voor dat er minder water verwarmt hoeft te worden.
- Tegenwoordig zijn er veel producten op de markt die werken op zonenergie. Bij het aanschaffen van nieuw apparatuur kun je het beste gaan voor deze catogorie.
- Bij het gebruiken van de wasmachine, zorg ervoor dat hij helemaal vol zit. Een halve was draaien is zonde van de energie die word verbruikt.
- Ook kun je tegenwoordig een was die je op 40°C wast ook op 30°C wassen, of bij een was die je op 60°C wast nu op 40°C te wassen.
- Maak zoveel mogelijk als kan gebruik van een droogrek in plaats van een droger, dit scheelt veel energie.
- Bij het plaatsen van een koelkast, moet je op een aantal factoren letten. Zorg ervoor dat de koelkast niet te dicht bij een radiator staat. Plaats een koelkast niet in de zon. Dit zijn al een paar dingen die ervoor zorgen dat een koelkast minder energie verbruikt.
- Als je producten uit de vriezer laat ontdooien kun je deze het beste in de koelkast neerleggen. De kou dit van het product afkomt gebruikt de koelkast weer om minder te koelen.
- Op het moment dat er producten uit de koelkast worden gepakt, houd de koelkast deur dan niet te lang open. Hierdoor ontsnapt er veel kou en de koelkast zal dan meer koelen.