blog placeholder

Zou het niet raar zijn als morgen de wereld verder zou gaan zonder het begrip ‘geld’? Denkt u eens in wat de gevolgen zijn als u de winkelier iets anders moet geven dan geld voor zijn waar. Vreemd niet waar? In feite doet u dan ook al uw werk voor niets.
Mede om onze Euro enige waarde te laten houden, werd in het begin van 2011 Griekenland een paar keer gered. Het is immers simpel: zodra Griekenland failliet gaat, laat dit zien dat de Euro relatief zwak is, wat kan leiden tot het instorten van de Euro. Misschien wel zo zwaar, dat deze waardeloos wordt en wij zonder betaalmiddel zitten. Geld is maar een vreemd begrip vindt u ook niet?

Geld is een bepaald voorwerp dat men beschouwd als algemeen ruilmiddel voor goederen en diensten. De belangrijkste functies van geld worden dan ook onderscheden als: een ruilmiddel, een rekeneenheid en het opslaan van waarde.

Geld is ontstaan ​​in de tijd waar eigen producten niet meer voldoende waren als ruilmiddel. U kunt zich voorstellen dat wanneer een kleermaker graag vis eet, dat hij niet elke dag met een kledingsstuk bij de visser kan komen. Dit probleem op de markt leidde er toe dat er gezocht moest worden naar een universeel betaalmiddel. Zo werd samen met het geld de economie geboren.

Geld werd natuurlijk niet meteen zo gemaakt zoals u en ik dat vandaag de dag kennen. In vele oude rijken werden schelpen als betaalmiddel gebruikt. Dit ging een tijd goed tot men schelpen als bezetenen ging verzamelen. Dit bracht de waarde van het geld uit balans en een nieuwe soort eenheid moest worden gevonden.
Een ander probleem hierbij was dat schelpen vaak breekbaar zijn.
Andere veelgebruikte geldeenheden waren: rum, rijst en stukken metaal. Simpelweg omdat iedereen dit accepteerde of het nodig had. Rum en rijst zijn eetbaar en dan zou men het ‘geld’ opeten. Er moest dus worden gezocht naar een stabiele, duurzame en wijd geaccepteerd betaalmiddel.

Metalen munten zoals wij die nu kennen zijn ontstaan in het oude Griekenland. Er werd namelijk zoiets ontdenkt als een ‘toetssteen’. Deze steen gebruikte men om te controleren met welke metaalsoort men te maken had. Elke metaal soort geeft zijn kenmerkende afdruk of juist niet. U ziet dus dat men al vroeg bezig was met het controleren op het echt zijn van geld. Dit kan alleen voortkomen uit het vervalsen van geld of te wel; zelfs vroeger waren mensen druk bezig om geld te vervalsen! Ook kon men met deze steen de hoeveelheid van de desbetreffende stof aflezen.

De laatste stap van het oude geld naar het geld zoals wij het nu kennen is de verandering van het geld dat gelijk stond in waarde met het product, naar het geld wat staat voor een bepaalde waarde maar zelf deze waarde niet heeft.

Geld heeft dus een flinke historie en voor velen van ons draait het hele leven om geld. Is het dan zo gek als de regering onze munteenheid wil beschermen met drastische maatregelen? Het lijkt mij van niet. Wij kunnen immers niet zonder.
Nu morgen maar weer snel aan het werk; verder met geld verdienen.