blog placeholder

Heeft u ook moeite om aan het einde van de maand de eindjes aan elkaar te knopen? Heeft u schulden en wilt u daar vanaf? Dan heb ik in dit artikel voor u een aantal tips beschreven.

Iedereen heeft er weleens mee te maken. Een beetje te krap zitten of echt veel te veel uitgegeven. Om dat te veranderen een aantal tips om uw uitgeef en spaargedrag te veranderen. Als u echt rigoreuze schulden heeft raad ik u aan professionele hulp te zoeken. Mensen met de wat kleinere schulden zullen nog wel baat hebben bij deze tips.

Maak uw administratie op orde.

Zonder een goed overzich weet u niet wat u uitgeeft of wat er binnenkomt. Begin bij uw papierwinkel. Het is geen leuk werk maar als u financieel overzicht wilt zult u er toch aan moeten geloven. Zorg dat u papieren die bij elkaar horen bij elkaar legt. Eenmalige of tijdelijke documenten kunnen op de stapel overige documenten. De papieren die meer dan vijf jaar oud zijn doet u weg.

U heeft alles nu geordend, zorg er nu voor dat alles op volgorde ligt dus de oudste onderop en de nieuwste bovenop. Nadat u dit gedaan heeft stop de papieren dan in de daarvoor bestemde mappen.

Overzicht vaste en variable lasten.

U weet vast niet zo 1 2 3 wat uw variabele lasten zijn maar uw vaste lasten zou u nu de papieren geordend zijn zo terug moeten kunnen vinden. Zet de vaste lasten onder elkaar en bereken wat voor u de vaste lasten zijn. Voor de variabele lasten moet een een budget vaststellen wat u maandelijks mag gebruiken voor boodschappen en andere zaken.

Contant geld.

Pin het bedrag wat u per week te besteden heeft en niet meer. Laat uw pinpas verder thuis. Op deze manier heeft u een veel beter overzich van wat u uitgeeft. Stop iedere keer als u thuiskomt het kleingeld in een spaarpot hier kunt u aan het eind van het jaar wel wat leuks van doen.

Kinderen.

Als u kinderen heeft kunnen zij vanaf het 13e jaar ook meebetalen aan het huishouden. Door folders te lopen, klusjes te doen of heitje voor karweitje. Laat ze van het geld wat ze hebben verdiend zo'n 10% afstaan dit kunt u dan weer bij het huishoudpotje stoppen. Als een kind met een folderwijk bijvoorbeeld 100 euro verdiend is dat maar 10 euro en houd het kind nog 90 euro over. U vind dat misschien oneerlijk omdat het kind er hard voor heeft gewerkt maar het is ook een goede manier om te leren dat niets voor niets is. Aangezien het kind een baantje heeft kan het ook voor kleding, uitgaan etc. zelf gaan betalen.

Als u al wat oudere kinderen heeft van boven de 18 die al werken maar ook die nog naar school gaan laat hen dan maandelijks kostgeld betalen. Als ze straks op zichzelf gaan wonen zullen ze ook huur moeten betalen. Laat ze ook eens af en toe de boodschappen doen dat scheelt ook weer een hoop.

Uzelf.

Natuurlijk heeft niet iedereen kinderen. Uzelf bent ook een goede bron van inkomsten. U kunt uzelf ook nuttig maken in de avonduren en weekenden als u geld problemen heeft. Dit kan tijdelijk zijn of op langere termijn. Het is natuurlijk wel iets waar u dan voor moet kiezen maar een eigen baas werkt ook vaak 80 uur in de week. U zou erover kunnen denken om naast uw huidige baan in de avonduren en in het weekend voor uzelf te beginnen.  Als u kinderen heeft en maar een van de twee werkt overdag is het ook heel goed mogelijk dat de ander avonduren en weekenden werkt of probeer uw diploma voor gastouder te halen. Zo kunt u als huisman of vrouw gewoon lekker thuis bij de kinderen blijven.

Sparen.

U heeft een overzicht. U weet wat u uit geeft aan vaste lasten en variabele lasten. Wat er overblijf sluist u door naar uw spaarrekening. indien u schulden heeft gebruikt u dit geld in eerste instantie om die af te lossen. Daarna kunt u ook gaan beginnen met sparen.

Boodschappen.

Besparen op boodschappen is niet zo heel moeilijk. Ga wekelijks naar de markt en dan het liefst vlak voor sluitingstijd. De handelswaren op de markt zijn dan goedkoper omdat o.a. de groenteboeren van bepaalde dingen af willen omdat het anders te lang blijft liggen. In de koelkast blijven deze producten heus nog wel een week goed. Voor vlees kijk altijd naar aanbiedingen met 35% korting of stukken vlees die van vandaag zijn. Deze vries je dan bij thuiskomst gewoon in. Koop zoveel mogelijk de goedkoopste soort van een product een A -merk hoeft niet beter te zijn dan een B – merk maar je betaald er wel meer voor. Als je let op de boodschappen zal het je nog verbazen hoeveel je eigenlijk ongemerkt hebt uitgegeven. Voor de drinkers en rokers onder ons, dit zijn uitgaven die echt heel veel geld opslurpen en ik heb het dan natuurlijk over regelmatige drinkers. Af en toe een glaasje kan best maar wat roken betreft kan ik verder niks goeds verzinnen behalve dat als je stopt je veel meer geld over zult houde.