blog placeholder

Veel jongeren, jonge gezinnen, ouderen, maar ook diegene die daar net tussen vallen, hebben wel eens te maken gehad met financiële problemen. Terwijl de omgeving zegt dat zij niet met geld om kunnen gaan, weten zij wel beter.

Jongeren die nog bij ouders wonen denken vaak dat het allemaal wel mee valt. Ze hoeven vaak geen kost en inwoning te betalen, en krijgen ook van ouders nog wel eens een zakcentje. Ze beginnen met een bijbaantje naast school en als ze 18 zijn krijgen ze studiefinanciering. Ze worden slecht geinformeerd over wat komen gaat als zij straks op zichzelf gaan wonen. Maar als het dan eindelijk zover is, dan gaat het mis. Ligt het dan aan de opvoeding? Aan het slechte inzichtsvermogen qua financieën? of heeft het te maken met de uitleg die zij krijgen over geld verdienen en uitgeven? Eigenlijk zouden ze op de basisschool al moeten beginnen met financiële voorlichting. Sparen, en vooral hoe om te gaan met geld!

Jongeren veranderen, en zo ook de situatie verandert. Jongeren gaan samenwonen, en worden voor de wet gezien als jong gezin zonder (en soms zelfs met) kinderen. Er is werk aan de winkel, want werken voor je centen is op dit punt een feit. Zonder werk geen centen, en zonder centen geen leuke dingen doen of je huur kunnen betalen. Maar het blijft niet alleen bij de huur betalen of gas en licht. Jaarlijks worden honderden en zelfs duizenden mensen overspoeld met rekeningen die nog even betaald moeten worden zoals een voorbeeld; gemeentelijke belastingen. Neem je een hond, dan krijg je er een aanslag hondenbelasting bij. Vrijwel oneerlijk als je bedenkt dat je voor een hond moet gaan betalen en aan de riem moet houden terwijl je daar de hondenpoep van op moet ruimen, en een kat kan buiten mag rondlopen en in elke tuin zijn behoefte kan doen zonder dat de eigenaar daar problemen van ondervind.

Helaas maar waar, er zijn gigantische hoeveelheden jongeren en jonge gezinnen die in nood komen hierdoor. En om de schulden dan maar te compenseren om maar geen deurwaarders aan de deur te krijgen sluiten ze vaak te snel een peperdure lening af via bedrijven zoals wehkamp of neckerman. Nog een bekende is lenen.nl. Maar wat als deze lening op is? je zou het toch terug moeten gaan betalen. Helaas pindakaas, je hebt jezelf toch weer opgezadeld met nog een bedrag dat je maandelijks extra moet oplossen. Schuld inlossen met schuld. Zit je even krap bij kas en heb je voor een paar dagen 50 euro nodig? Saldodipje is heel eenvoudig aan te vragen, maar terugbetalen binnen een week is een feit. Lukt dit niet dan komen er extra kosten overheen, en kan dit zelfs uitlopen tot extreem hoge incassokosten.

Zo moet je eens kijken naar de mensen die afgekeurd zijn, of mensen met een dure hypotheek op een woning. Het leed is snel zichtbaar wanneer mensen hun baan kwijt raken. Helaas maar waar lijden de ouderen onder ons hier ook gigantisch van. Zij krijgen nog maar een klein AOW’tje, welke elk jaar minder wordt omdat ze van de 90% naar de 70% worden gezet. Waar moeten zij hun geld nu vandaan halen? Werken kunnen zij niet meer! Wat denk je bijvoorbeeld van een uitvaartverzekering? Hoe jonger je bent, hoe minder je betaald. Maar als je 70 bent, en je hebt geen uitvaartverzekering? dan kun je maar beter een aantal duizenden euro’s gespaard hebben zodat je je eigen graf kunt bekostigen, want de kosten rijzen op die leeftijd de pan uit. En heb je niets gespaard, en je kunt je uitvaartverzekering niet meer bekostigen???? Simpel! Dan zadel je je nabestaanden gewoon op met alle onkosten en schulden!