blog placeholder

Nog geen eeuw geleden was het heel eenvoudig om een eigen bank te beginnen. Lees hier hoe een grote bank als de Rabobank ooit is ontstaan uit een aantal kleine banken.

 

Het lijkt onvoorstelbaar maar het is nog niet zo lang geleden dat een bank als de Rabobank is begonnen in de achterkamer van een eenvoudig tuindersgezin. Toch is het zo. Mijn opa was een eenvoudige tuinder die door een goede bedrijfsvoering over voldoende financiële middelen beschikte om zijn minder kapitaalkrachtige collega tuinders kleine bedragen te kunnen lenen voor de aanschaf van zaaizaad en pootgoed. Hij was een godvruchtig man die dit uit christelijke naastenliefde deed en hij vroeg daar daarom maar een lage rente voor. Ook zijn collega’s waren godvruchtige mensen met strenge normen en waarden. Het was dan ook vanzelfsprekend dat iedereen zijn lening en de rente op tijd betaalde. Indien nodig trokken ze (bij wijze van spreken) zelf de broekriem iets strakker aan maar de schulden werden, heel soms met wat vertraging door een tegenvallende oogst of opbrengst, altijd afbetaald.

Oprichters Boerenleenbank

Boerenleenbank:

In die tijd waren de boeren met melkvee bijzonder welgesteld terwijl de meeste tuinders maar met moeite hun hoofd boven water konden houden. Omdat mijn opa niet iedere tuinder die om een lening vroeg kon helpen benaderde hij de rijke boeren en wist ze zover te krijgen dat ze een deel van hun kapitaal inbrachten in de door de op zijn initiatief opgerichte coöperatieve Boerenleenbank die ze daar een marktconforme rente voor gaf. Deze coöperatieve Boerenleenbank was een groot succes en groeide met de jaren gestaag. Het geheim van dit succes was de hoge betalingsmoraal van de leden.

Eerste Boerenleenbank

Nostalgie: 

Het volgende voorbeeld geeft heel mooi aan hoe de moraal en de sfeer in die tijd in de agrarische dorpen was. Mijn moeder ging een paar maanden nadat zij van de MULO kwam als 17 jarig meisje bij de plaatselijke coöperatieve Boerenleenbank werken. Zij had een heel breed takenpakket en één daarvan was het ontvangen en uitlenen van geld. Iedere ontvangst en uitgave hield ze handmatig bij in het kasboek. Één keer per week ging ze met een geldkist op haar bagagedrager en het kasboek in haar schoudertas naar het naburige dorp een kilometer of vijf verderop. Zij nam dan plaats aan een tafel in het plaatselijke café met de geldkist en het kasboek erop. Aan het eind van de middag fietste ze dan weer terug naar de hoofdvestiging van de coöperatieve Boerenleenbank. Dit heeft zij een aantal jaar gedaan en ondanks dat iedereen hiervan op de hoogte was kwam het bij niemand op dat het eigenlijk onvoorstelbaar was dat een meisje van 17 met een kist vol geld iedere week heen en weer fietste.

Kassiëre op de fiets

Kun je ook nu nog eenvoudig geld verdienen met een kleine bank:
Deze vraag moet ik helaas met nee beantwoorden. Onze hele maatschappij is helaas verworden tot een maatschappij van wantrouwen en hebzucht. Dit is niet alleen funest voor degene die een kleine bank willen beginnen maar het is ook de oorzaak van het omvallen van de grote banken.

Bankfraude