Huurkoop onderscheidt zich van andere kredieten doordat je pas eigenaar word van het gekochte goed nadat de betaling is voldaan. De aflossing gebeurd in maandelijkse termijnen. U kan soms kiezen tussen verschillende looptijden. U kan kiezen voor een looptermijn van 12 tot 72 maanden of om het termijn bedrag op een deel van het krediet bedrag te laten baseren. Op het einde heeft u dan nog een openstaand bedrag. Dit is het slotbedrag, die kan aan het einde in één keer worden betaald of opnieuw met een nieuwe lening.
In Belgie en Nederland zien ze de betekenis van huurkoop niet helemaal hetzelfde.
In Nederland zien ze huurkoop als een vorm van kopen op afbetaling. Je bent dus maar eigenaar als het volledige bedrag is betaald. Zolang het bedrag niet helemaal betaald bent mag je het aangekochte goed niet verkopen of verhuren. Je staat ook zelf in voor mogenlijke schade.
Je moet ook rekening houden met de wet aan huurkoop. Er moet daarvoor een akte worden aangegaan. Daar moet de volledige aankoopprijs, het afbetalingschema en de eigendomsoverdracht worden invermeld. Heeft u dit niet dan word de koper onmiddelijk eigenaar en is er geen sprake van huurkoop.
Indien de koper zich niet houdt aan de betalingsverplichting kan de verkoper rechtelijke stappen ondernemen voor het gekochte goed terug te eisen. Je mag het dan terug verkopen aan iemand anders.
Huurkoop wordt meestal gebruikt bij een aanschaf van een auto of bromfiets. Let wel, bij huurkoop betaald u een hoge rente en is daarmee geen aantrekkelijke vorm van financiering.
In Belgie zien ze huurkoop meer als een vorm van huur betalen. Aan het einde van de huurperiode wordt je eigenaar van het gehuurde goed. Als u telkens op tijd heeft betaald. Als huurder heeft u ook de optie om tijdens de huurperiode eigenaar te worden indien u ineens alsnog het volledige bedrag betaalt.