blog placeholder

Wat is er tegenwoordig allemaal wel niet verdigitaliseerd? Het is al bijna niet meer voor te stellen, maar een aantal jaar geleden moest je toch echt naar de bank zelf om een betaalopdracht uit te voeren!
Nu is alles veel simpeler geworden; Gewoon vanuit je luie stoel je geldzaken regelen. Waarom moeilijk doen en contant geld pinnen als je het binnen 5 minuten hebt overgemaakt?
Maar is en blijft de online wereld wel veilig genoeg om internetbankieren een letterlijk gouden toekomst te geven? Daarnaast is het buitengewoon interessant om te kijken hoe het internetbankieren zich verder blijft ontwikkelen tot een van de meest gebruikte betaalmanieren.

De veiligheid van het internetbankieren: Nu en de toekomst
2011 misschien wel het jaar van de grootste cyberaanvallen uit de geschiedenis. Sony Entertainment is meerdere malen gehackt en daarbij zijn creditcard gegevens buitgemaakt. Wat dacht u van het ministerie van defensie van de Verenigde Staten? Maarliefst 24.000 bestanden zijn gestolen uit de systemen van het Pentagon.
Relevanter en misschien net zo gevaarlijk: het IMF is in het jaar 2011 doelwit geweest van een grote cyberaanval. Steeds groter en frequenter komen deze aanvallen voor en het lijkt voorlopig nog niet te stoppen. Dit gaat veelal over instanties die nog veel groter zijn dan de gemiddelde bank. Zijn de banken zelf wel goed genoeg beveiligd, is een vraag die wij buitenstaanders nooit kunnen beantwoorden. Maar over de vraag of het onmogelijk is in de systemen van banken te komen lijkt het duidelijk dat vrijwel elk systeem te kraken valt en daarbij zijn dus ook de banken en uw geld niet altijd veilig.

De veiligheid van uw geld is natuurlijk niet alleen afhankelijk van de banken, maar ook van uzelf. Raakt u uw pinpas kwijt of weet iedereen uw pincode dan zal u zelf alert moeten zijn bij uw geldzaken.
Phishing, malware, identiteitsfraude enz. Het komt allemaal voor op het internet en zolang criminelen er mee wegkomen, zal het volop blijven bestaan. Het zijn wel de stukken van het internet waarbij de grootste verantwoordelijkheid bij u, de gebruiker zelf, ligt. Als de website van uw bank er ineens een stuk anders uitziet, zal u toch echt even moeten nadenken voor u geld overmaakt. Of wat dacht u van regelmatig virussen scannen? Malware zit tegenwoordig al in de meest onschuldige mail.
Één van de oplossing die het internet biedt zijn de zo genoemde identificatoren, waarbij de gebruiker in combinatie met de website en de pinpas unieke codes verspreid en zo de veiligheid van het internetbankieren drastisch verhoogd. Bekende voorbeelden hiervan zijn de eDentificator 1&2 van ABN AMRO, maar ook uw mobieltje kan als identificator gebruikt worden via een sms-service.

De ontwikkelingen
De tweede helft van het jaar 2011 en 2012 zullen voor het internetbankieren in het teken staan van het zogenaamd: mobiel-betalen. Wie heeft er tegenwoordig nou geen smart- of iPhone? Altijd en overal internet, waarom dan ook niet altijd en overal bankieren?
Mobiele telefoons worden immers al als identificatoren gebruikt, dus dan kan betalen toch ook met een mobiele telefoon?
De eerste stap lijkt te worden gezet door het overzetten van het internetbankieren naar uw telefoon. Zit u in de bus of trein naar uw werk? Ook daar gaat het geld voortaan in grote bedragen de wereld over door de apps op uw mobiel. De eerste apps zijn op dit moment net uitgebracht en de andere banken zullen vanzelfsprekend volgen.

De volgende stap in de ontwikkeling van online betalingen zit er ook spoedig aan te komen. Het klinkt raar maar het online betalen zal terugworden gebracht naar het principe van de pinpas en creditcard. Haal simpel uw mobieltje langs de scanner; een pincode en uw geld wordt van uw rekening afgeschreven. Hoe simpel wil je het hebben? Over een paar jaar zal niet alleen het contant geld langzaam de wereld uitverdwijnen door de pinpas, maar ook de pinpas zal de wereld verlaten door het internetbankieren!

De verre toekomst?
Uiteindelijk blijft de verre toekomstblik maar vaag. Misschien kijkend naar sciencefiction films zal je daar ideeën zien, zoals een ingebouwde chip, waarmee men betaald.

Uiteindelijk blijft het gissen, maar één ding blijft zeker: internetbankieren maakt deel uit van uw dagelijks leven en dat zal de komende jaren zeker zo blijven.