blog placeholder

De gulden… vroeger zo gewoon.. nu zijn de meeste mensen alweer vergeten hoe de gulden er uitziet. En dat is eigenlijk jammer, want de gulden is maar liefs 500 jaar een wettig betaalmiddel geweest. Voordat hij werd verstoten door de euro, wat maakte de gulden nou zo bijzonder? En zal ons nieuwe betaalmiddel de gulden ook maar enigzins kunnen evenaarden?

1 januari 2002 was het zover; de euro werd ingevoerd, een historisch moment in de geschiedenis. Voor het eerst gaven de geldautomaten deze dag de nieuwe briefjes van de euro uit en werd de euro het nieuwe betaalmiddel.

Voor de invoering van de euro is heel wat vooraf gegaan. Al 10 jaar eerder (1992) werd besloten dat de euro een nieuw betaalmiddel zou gaan worden. En vanaf 4 januari 1999 werden de koersen van aandelen, obligaties en opties aan de beurs in euro’s ingegeven.

Ondertussen heeft de euro al zijn 7de verjaardag gevierd, maar wat zijn nou precies de voordelen? Het grootste voordeel is natuurlijk dat in 2002 behalve nederland nog 11 landen de euro hebben ingevoerd, later zijn er nog 12 landen bijgekomen. Dit is handig als je op vakantie gaat, geen lange wachttijden meer bij de bank om geld te wisselen en je weet wat je uitgeeft op vakantie.

Een ander groot voordeel van de euro is dat prijzen gelijk worden getrokken binnen de EU. Het doel is om in elk land evenveel te betalen voor bijvoorbeeld een pak melk en doordat elk land hetzelfde betaalmiddel heeft, valt het ook op als 1 land hogere prijzen hanteerd.

De euro is ook een mooi betaalmiddel. Gemaakt uit 2 verschillende kleuren en op elke munt een teken van het land waar hij vandaan komt. Dit is leuk voor verzamelaars. Ook zijn de briefjes van verschillende maten. Handig als je bijvoorbeeld slechtziend bent, zo weet je precies wat je in handen hebt.

Natuurlijk heeft de euro ook nadelen. 1 van de nadelen is dat 1 euro meer waard is als 1 gulden. Zo heb je de neiging om meer uit te geven. 3,50 euro voor een broodje lijkt niet veel, maar reken het eens om in guldens? Weinig mensen die 8 gulden voor een broodje uit zouden geven, hoewel dit tegenwoordig toch de normale prijs is.

Ook is het zonde van de sentimitele waarde die de gulden had, het kwartje is verdwenen, wat toch wel ontzettend handig was, net zoals de rijksdaalder. Ook komt de gulden nog altijd veel voor in spreekwoorden, bijvoorbeeld “het kwartje is gevallen” of ” op de markt, daar is je gulden een daalder waard”

Uiteindelijk maakt het niet veel uit wat beter is.. gulden of euro.. we zullen het ermee moeten doen.. maar of iedereen er zo blij mee is?? Misschien dat we over 50 jaar niet meer beter weten, alleen de tijd zal het uitwijzen.