blog placeholder

Een Ledlamp of Led verlichting is een lichtbron die opgebouwd is uit één of meerdere led’s. De naam led is een officieel Nederlands woord dat is afgeleid van de afkorting van de Engels benaming voor een lichtuitstralende diode, Light Emitting Diode. In het Engels daarentegen wordt het Nederlandse woord led geschreven met hoofdletters, dus LED en uitgesproken als El-Ie-Die.

De duurste Led lamp

Wat is een led:

Een led is een lichtgevende diode (een diode is een stof die elektrische stroom maar naar één kant door laat gaan). De kleur licht die een led uitstraalt is afhankelijk van het materiaal of de materiaal verbinding waar de lichtgevende diode van is gemaakt. De meest gebruikte materialen voor het vervaardigen van led verlichting zijn Gallium-aluminiumarsenide (AlGaAs) dit geeft rood infrarood   licht, Aluminiumindiumgalliumfosfide (AlInGaP2) dit geeft diep rood, rood, rood oranje en amber      licht, Galliumarseenfosfide (GaAsP) dit geeft rood oranje geel (amber)  licht, Galliumnitride (GaN) dit geeft groen  licht, Galliumfosfide (GaP) dit geeft groen  licht, Zinkselenide (ZnSe) dit geeft blauw licht, Siliciumcarbide (SiC) dit geeft blauw  licht, Indiumgalliumnitride (InGaN) dit geeft groen, blauw of ultraviolet licht en diamant (C) dit geeft ultraviolet licht.

De duurste Led lamp

Voordelen led verlichting:

Led verlichting heeft een aantal zeer grote voordelen ten opzichte van gloeilampen en tl-lampen. Het belangrijkste voordeel van de led verlichting is tevens de directe aanleiding voor de groeiende populariteit van de led verlichting de laatste jaren. Led verlichting gebruikt namelijk maar heel weinig stroom. Het tweede grote voordeel van led verlichting is dat leds niet slijten door het gebruik (Voorwaarde voor een lange levensduur is wel dat de warmte wel goed afgevoerd wordt). Tenslotte zijn leds, doordat ze als oppervlak-gemonteerd onderdeel geplaatst kunnen worden, goed schokbestendig.

De duurste Led lamp

Het duurste led lampje:

Een los ledje en weerstandje kost samen iets van 25 cent, je zou dus denken dat je voor 20 cent een nieuw led lampje voor je fiets zou kunnen halen. Dat dacht ik dus ook. Maar dat is dus niet altijd het geval. Ik fietste gister met mijn collega naar huis en het was me opgevallen dat hij, na twee dagen op een oude fiets te hebben gereden, weer op zijn nieuwe fiets was. Ik vroeg hem of hij panne had gehad met zijn nieuwe fiets en hij vertelde mij dat het led lampje van zijn nieuwe fiets stuk was gegaan en vervangen moest worden. Ik reageerde verbaast en vroeg hem waarom hij zijn fiets daarvoor 2 dagen had moeten missen. Hij zei dat zijn nieuwe fiets 2 dagen bij de fietsenmaker was geweest omdat de fietsenmaker het onderdeel niet op voorraad had. 2 dagen voor een fietslampje?? Zei ik verbaasd. Ja, zei hij, maar er zit tegenwoordig een ledlampje ingebouwd in het voorspatbord en die zit vastgesoldeerd dus die kun je niet omwisselen. Normaal gesproken gaat een ledlampje niet stuk maar als hij stuk gaat, zoals bij mijn nieuwe fiets, dan moet het hele voorspatbord vervangen worden. Dat meen je niet, zei ik. Het is echt zo, zei hij. Ik had geluk dat ik nog garantie had maar Anders kost het je gewoon zo’n € 75,- . € 65,- voor het voorspatbord met ingebouwde led verlichting en € 10,- montage kosten.

De duurste Led lamp

Is een led fietslampje goedkoper als een halogeen fietslampje:

Ik mag graag een rekensommetje maken dus heb ik even berekend wat nu op de lange duur goedkoper is, een in het spatbord ingebouwd led fietslampje of een halogeen fietslampje. Bij een gemiddelde levensduur van 30.000 branduren kost een in het spatbord ingebouwd led lampje dus € 75,- gedeeld door 30. 000 is € 0.0025 per branduur. Een halogeen fietslampje kost € 4,- en gaat zo’n 200 branduren mee. Een halogeen fietslampje kost dus € 4,- gedeeld door 200 is € 0.02 per branduur. Ondanks dat bij een kapot led fietslampje het hele spatbord vervangen moet worden is een led lampje per branduur dus theoretisch goedkoper. Een gemiddelde fiets wordt gedurende zijn 20 jarige levensduur echter maar zo’n 7300 uur gebruikt. In de praktijk kost het led lampje dus € 75 gedeeld door 7300 is € 0.01 per branduur. Ook dit is nog de helft minder als een halogeen fietslampje.