blog placeholder

Iedereen weet wat goud is, tenminste we hebben het allemaal wel eens gezien verwerkt in een sierraad. Maar verder weten de meeste mensen weinig over goud. Wat maakt goud zo bijzonder en waarom is goud al eeuwenlang zo duur.

Goud.nl

Wat is goud:
Het symbool van goud Au is de afkorting van het Latijnse aurum. Goud is een overgangsmetaal ook wel transitiemetaal genoemd. Van de meeste overgangsmetalen zijn maar beperkte hoeveelheden beschikbaar op aarde. Goud wordt dus steeds belangrijker omdat het steeds meer gebruikt wordt voor de productie van hi-tech producten. Goud is namelijk, door het in het goud aanwezige vrije atoomorbitalen, uitermate geschikt voor het vormen van coördinatieverbindingen. Goud wordt daarnaast ook vaak gebruikt als katalysator in organische syntheses. Goud is een edelmetaal en reageert dus niet met andere elementen. Het oxideert dus ook niet en is dus onbeperkt houdbaar. Zuiver goud is erg zacht en kan dus in zuivere vorm alleen gebruikt worden voor zogenaamde goudbroodjes en munten die alleen als betalingsmiddel gebruikt worden maar die meestentijds onaangetast blijven liggen in een kluis. Als je er sieraden of gebruiksvoorwerpen van wilt maken moet je het daarom mengen met bijvoorbeeld zilver of koper om het harder te maken. Omdat de hardheid van de goudlegering bepaalt wordt door de hoeveelheid bijgemengd metaal wordt goud verhandelt in vaste legeringen. De hoeveelheid goud in de legering is bepalend voor de hardheid. Hoe meer goud er in de legering zit hoe zachter de legering is. De maat voor de hoeveelheid goud in een legering wordt aangegeven in karaat. Zuiver goud is 24 karaat. De meest voorkomende legeringen in Nederland zijn 14 karaat (58,5% goud), 18 karaat (75% goud) en 22 karaat (91,6% goud).

Aurum

Waarom is goud zo duur:
Goud is van oudsher een schaars metaal. Omdat het schaars was corrosie bestendig is leende het zich dus heel goed als betaalmiddel en als waarde opslagmiddel. Daarom was goud vroeger al een duur metaal. Omdat het een zacht metaal is was het vroeger niet geschikt voor industriële toepassingen. Tegenwoordig wordt het steeds meer gebruikt in de hi-tech industrie, waar het steeds meer gebruikt wordt in legeringen voor kwalitatief hoogwaardige elektrische schakelaars en connectoren en als coating voor kunstmanen omdat goud ultraviolette straling goed reflecteert, omdat het element over uitstekende elektrische eigenschappen beschikt en zeer corrosiebestendig is is het tegenwoordig praktisch onmisbaar in de hi-tech industrie. Dit zorgt voor een grotere vraag naar goud wat een prijsopdrijvend effct heeft. Nu wordt nog 80% van het goud gebruikt voor het vervaardigen van sieraden maar dat zal in de toekomst zeker gaan afnemen. Door de toenemende vraag van de industrie maar ook door beleggers die een veilige belegging zoeken in deze onzekere economische tijden stijgt de prijs van goud de laatste jaren snel. Steeds meer particulieren besluiten daarom hun gouden sieraden te verkopen voor contant geld. De meeste van deze sieraden worden omgesmolten en gebruikt voor beleggings- en industriële doeleinden. Daardoor daalt het percentage goud dat wereldwijd vastgelegd is in sieraden.

Gouderts

Giraal goud:
Heel veel beleggers maar ook particulieren willen hun geld tijdelijk veiligstellen door goud te kopen. Baar goud kopen is echter niet echt praktisch want het moet getransporteerd worden en opgeslagen en bewaakt worden. Daar zijn natuurlijk heel veel kosten aan verbonden. Daarom hebben de banken giraal goud in het leven geroepen. Om giraal goud te kunnen kopen en verkopen moet je een zogenaamde goudrekening openen. Vervolgens kun je een girale hoeveelheid goud kopen. Deze hoeveelheid goud wordt als een giraal gewicht op je rekening gestort. De waarde van deze girale hoeveelheid goud wordt bepaald door de dagwaarde van het echte goud op de wereld goudmarkt. Het voordeel van een girale goudrekening is dat je op ieder moment, door het geven van een aankoop of verkoop opdracht, makkelijk goud kunt kopen en verkopen. Je betaald of ontvangt hiervoor de tegenwaarde van het gewicht in goud wat je op je goudrekening zet of er van af haalt. TIP: zorg altijd dat je je opdrachten schriftelijk doet zodat je fysiek een rechtsgeldige aan of verkoop opdracht hebt.

Giraal goud