blog placeholder

Economische crisis, 16 januari 2013

De koopkracht holt achteruit. Dat is het grote nieuws vandaag op 16 januari 2013. Het nieuwe jaar is net begonnen en 2013 wordt voor velen een nog moeilijker jaar qua financiën. De economische crisis is ook nu in Nederland behoorlijk voelbaar. Het aantal mensen dat hun baan verliest stijgt. De prijzen op de huizenmarkt dalen drastisch. Pensioenen dalen. De ziektekosten en de kinderopvang worden voor velen onbetaalbaar en het kabinet moet daarnaast drastisch bezuinigen. Kortom we zullen allemaal met ingang van 2013 nog meer moeten inleveren.

Wat de redenen ook zijn voor jou, het kan nooit kwaad om je huidige uitgavenpatroon en je lasten grondig te bekijken. Wat kan je doen om geld te besparen zodat je elke maand geld over blijft houden in plaats van te kort komt? Hierbij wat handige tips! 

Tips om geld te besparen

De economische crisis is nog lang niet voorbij. Voor veel mensen breken krappe tijden aan of zijn reeds moeilijke tijden aangebroken. Er zal dus flink per huishouden ingeleverd moeten worden. Nu is het moment aangebroken om je uitgavenpatroon onder de loep te houden. Er kan altijd wel wat bespaard worden! Volg de besparingstips in dit artikel en bespaar zo honderden euro’s in je portemonnee! 

Heb je spaargeld? Onderzoek welke spaarrekening de hoogste rente uitkeert en boek je geld over naar de rekening met de hoogste rente. 

Sommige banken hebben tijdelijke acties om je als nieuwe klant binnen te halen. Maak daar handig gebruik van! De ING bank heeft momenteel een spaaractie (loopt tot en met 14 april 2013). Bij elke 2500 euro  saldogroei op je spaarrekening ontvang je een extra bonus van 5 euro naast de rente die je al ontvangt op je spaarrekening. Kijk even op de ING site voor de exacte voorwaarden.

Heb je een lening? Onderzoek de mogelijkheden om je lening over te sluiten naar een lening met een lagere rente. Een andere leningsvorm afsluiten kan ook nog verschil uitmaken op de rente. Een persoonlijke lening is vaak voordeliger dan een doorlopend krediet en heeft als bijkomend voordeel dat je ook echt na een bepaald termijn schuldenvrij bent, waardoor je over weer meer bestedingsruimte kan beschikken.

Op je boodschappen kan je een hoop bezuinigen. Maak gebruik van de wekelijkse actieaanbiedingen en ga voor je boodschappen naar de Aldi of de Lidl.  Kies tevens voor het huismerk. Dit kan je al tientallen euro’s opleveren per week

Koop tweedehandsspullen of kijk op internet voor gratis op te halen spullen. Je wil niet weten wat er soms gratis wordt weggeven!

Koop vooral in de uitverkoop

Onderzoek je kledingkast. Heb je goede en mooie kleding over en doe je deze kleding zelf niet meer aan? Zo ja, gooi het dan niet weg en verzamel het! Verkoop je kleding op de rommelmarkt of kledingbeurs of marktplaats of organiseer een kledingparty met vriendinnen of kennissen. 

Ruim je huis op en kijk of je spullen weg kan doen of niet meer gebruikt. Verkoop deze spullen op een rommelmarkt of marktplaats.

Op verschillende sites op internet kan je gratis samples of proefpakketten en/of proeftijdschrift(krant) aanvragen. Maak daar handig gebruik van! 

Wissel tijdschriften uit met familie/vrienden. Heeft een buurvrouw of vriendin/familielid een abonnement op een tijdschrift. Vraag of ze deze tijdschriften voor je bewaart, zodat jij ze ook kan lezen. 

Kijk of je bij een aanbieder een goedkoper abonnement voor zowel de telefoon internet en tv kan afsluiten. Vaak kan je ook tegen een extra kleine vaste vergoeding per maand onbeperkt bellen naar vaste telefoons. Kan een hoop kosten schelen!

Maak gebruik van kortingacties, bijvoorbeeld optimelactie, zegels sparen bij de supermarkt of acties van groupon of google op acties /kortingen op sauna/pretparken.

Ga vaker op de fiets i.p.v. openbaar vervoer of auto.

Ruil je auto in voor een auto die zuiniger rijdt en waarbij je minder wegenbelasting hoeft te betalen. Voor sommige auto’s betaal je zelfs geen wegenbelasting!

Boek last minute vakanties! Wil je op vakantie gaan naar een bungalowpark? Zo ja, wordt o.a. lid van de nieuwsbrief van de verschillende vakantieparken zoals Roompot, Schin op Geul of landal. Op deze wijze blijf je op de hoogte van de last minute acties. Roompot heeft vaak erg voordelige acties voor een weekje eruit! Ook tijdens schoolvakanties!

Bespaar op je energiekosten! Op de site van Nibud kan je lezen wat het gemiddeld verbruik is per huishouden voor energie. Vebruik jij meer energie? Wellicht kan je hierop besparen!Aantal tips:

  1. Gebruik energiebesparende lampen ipv gloeilampen;
  2. Gebruik minder lang de douche;                                                    
  3. Kies voor een douche i.p.v. een bad;  
  4. Zet de knop om in je meterkast van dag/nachttarief naar nachttarief;
  5. Let op het uitdoen van lichten in kamers waar je niet aanwezig bent;
  6. Kook vaker voor meerdere dagen (scheelt tevens kosten aan boodschappen);
  7. Maak minder gebruik van de vaatwasser;
  8. Gebruik wasmachines en vaatwassers tijdens daluren;
  9. Gebruik zo min mogelijk de verwarming.Trek een warme trui aan of gebruik een fleecedeken i.p.v. de verwarming aan doen.

Vergelijk premies van verschillende verzekeraars en sluit eventueel je verzekeringen over naar een andere aanbieder. In plaats van een rechtsbijstandverzekering afsluiten bij of oversluiten naar een (andere) verzekeraar kan je ook lid worden van een vakbond. Meestal ben je bij een vakbond ook verzekerd voor rechtsbijstand (Ga dit even bij je vakbond na) Voor een vakbond betaal je vaak minder contributie dan premie en je krijgt via de belastingen een deel van je contributie terug. Dit kan zo ongeveer 14 euro of meer per maand schelen.

Maak je veel gebruik van je aanvullende ziektenkostenverzekering?Zo ja, vergelijk premies en vergoedingen van de verschillende aanbieders. Wellicht kan je een voordeligere verzekering afsluiten die dezelfde vergoedingen uitkeert. Zo nee, maak een kosten-baten analyse. Wellicht maak je meer kosten dan de verzekering je oplevert. In dit geval is het raadzaam om de aanvullende verzekering op te zeggen en zelf wat geld op zij te zetten.

Check waar je goedkoop kunt tanken. Dat kan soms een aantal euro’s schelen!

Heb je een mobiele telefoon met een duur abonnement. Zeg dit abonnement op en ga over op sim only, een goedkoop bel en internetbundel voor slechts een aantal euro’s per maand.

Zodra apparaten opgeladen zijn, haal de stekker van de oplader eruit.

Als je klaar bent met de computer, sluit de computer dan gelijk af.

Betaal zoveel mogelijk contant. Dan heb je beter overzicht wat je uitgeeft.

Mis geen inkomen! Op www.rechtopgeld.nl kunt u checken of u recht heeft op bepaalde toeslagen.

Zorg voor overzicht, zie mijn eerder artikel: