blog placeholder

Je wordt tegenwoordig doodgegooid met programma’s over mensen die het financieel niet redden. Mensen die op de rand van de afgrond staan. En reclame’s over hoe je geld kunt lenen. Hoe trap je niet in al die verleidingen en zorg je dat je zelf niet rijp bent voor zo’n programma? Want eigenlijk wil niemand toch op deze manier te koop lopen met zijn of haar armoede? Laat het zover niet komen. Ik geef je een paar handige tips.

Welk programma je ook bekijkt en welke familie het ook betreft, als buitenstaander vallen je direct een aantal zaken op. De tv die eeuwig aan staat, een heel leger aan katten of honden, een brandende sigaret of het nieuwste model mobiele telefoon. Voor ons is het makkelijk oordelen. Maar moet jij ook elk dubbeltje omkeren en weet je niet waar het vandaan komt? Ga dan eens zitten met iemand die je vertrouwd. En vraag eens of hij of zij tips voor je heeft.

Heb je zo iemand niet? Of wil je niet vertellen hoe erg je ervoor staat? Dan moet je keihard voor jezelf zijn en de feiten op een rij zetten.

Pak pen en papier en zet alles op een rij:

  • welke schulden heb je ?
  • wat zijn je vaste lasten ?
  • wat geef je per maand uit aan boodschappen ?
  • wat zijn je inkomsten ?

SCHULDEN

Wanneer je schulden hebt, kijk dan eens goed wat je betaald aan rente en of je misschien je schuld kunt laten overnemen tegen een lagere rente. Dat scheelt je direct in de kosten.

VASTE LASTEN

Bereken je vaste lasten. Kijk nu kritisch wat er echt nodig is. Een duur sportabonnement? Buiten kun je ook een rondje hardlopen. Een tv-gids? Online kun je precies zien wat er op tv komt. Een dienst om je groene bak te reinigen? Onnodige luxe! Een telefoonabonnement van meer dan EUR 25 is niet nodig om bereikbaar te zijn. Mail mensen of ga gewoon langs als je wilt praten. Supersnel internet heeft ook niet iedereen nodig en een hoge energierekening kun je heel eenvoudig naar beneden brengen. Minder wassen, volle trommels, de tv aan als je daadwerkelijk kijkt en overal de stekkers uithalen.

WAT GEEF JE PER MAAND UIT AAN BOODSCHAPPEN?

Zeg eens eerlijk? Kijk je wel eens naar de aanbiedingen? Bewaar vanaf nu je kassabonnen en kijk eens kritisch naar je verbruik. Kijk waar je concessie’s wilt doen. Minder vlees maar wel biologisch bijvoorbeeld. Geen frisdrank meer, maar (lekkere) aanmaaklimonade. Minder instant, meer vers. Investeer in lekkere kruiden, je doet er langer mee, kunt elke dag heerlijk vers eten en hebt al die ‘rare’ instant pakjes niet nodig.

INKOMSTEN

Een lastige, je werkt misschien al jaren heel gezellig of kunt geen leuke baan vinden. Wees creatief! Een baan is beter dan geen baan. De tijd die je niet op je werk bent, maar thuis, kost alleen maar. In je vrije uurtjes kun je online zoeken naar leuke manieren om bij te verdienen. Via Bol.com verkoop je boeken, cd’s, dvd’s en games. Als je veel hebt liggen, kun je nog verbaasd zijn over wat dat oplevert. Via Marktplaats verkoop je spullen die je niet meer gebruikt. Wees rigoureus! Je hebt nu geld nodig! Heb er lol in om in huis op zoek te gaan naar verborgen schatten, oude speelkaarten van Magic the Gathering kunnen leuk opleveren, oude spellen, fietsen, speelgoed, kinderkleding, babyuitzet, tassen, sportoutfits, LP’s etc.

Vervolgens kun je op internet speuren naar een leuke bijbaan. Ben je handig? Inpakwerk of naaiklusjes zijn er genoeg. Schrijf je goed? Bekijk de mogelijkheden om met schrijven geld te verdienen. Ben je analytisch sterk? Wordt mystery shopper. Ben je handig? Verhuur jezelf als klusjesman of strijkvrouw.

Denk bij al deze inkomsten wel even aan de belasting. Je wilt natuurlijk niet dat je over een jaar een nog groter probleem hebt als je op de vingers getikt wordt.

Als je al deze zaken goed hebt bekeken, stel jezelf dan op budget. Pin een vast bedrag per maand. Verdeel het in vieren en dat is het geld wat je per week uit mag geven. Aan het einde van je maand als je alles hebt betaald en er iets over blijft. Zet de helft op je spaarrekening en los met de andere helft versneld af indien mogelijk. Zo ben je in no-time weer op de rit  met je financiën.

Wees hard voor jezelf en sta jezelf niet toe impulsaankopen te doen. Denk over alles minimaal 1 nacht na. Zie je leuke schoenen die echt, echt, echt onmisbaar zijn? Ga naar huis en slaap er een nacht over. Als je er de volgende dag nog aan denkt, kun je het overwegen. Maar wees streng!