pensioen opbouwen

Als je na je pensioen financieel gezond wilt blijven, is het belangrijk om je te verdiepen in het opbouwen van een goed pensioen. Benieuwd hoe je dit het beste kunt doen? Met onderstaande tips weet je precies hoe je jouw eigen aanvullende pensioen het beste kunt opbouwen. 

Denk op tijd na over je pensioen

Denk je erover na om te beginnen met prive pensioen opbouwen? Dan is het belangrijk om op tijd te beginnen. Hoe eerder je begint, hoe langer je kunt sparen. En dat zorgt ervoor dat je jouw pensioenkapitaal kunt laten groeien. Iemand van 27 jaar heeft ruim 40 jaar om extra pensioen op te bouwen. Hoe later je begint, hoe korter je hebt om te sparen en mogelijk rendement te maken. Daarom raden we je aan om niet te wachten met het opbouwen van je aanvullende pensioen. 

Sparen voor het pensioen blijft een uitdaging. We weten dat het moet, maar op de een of andere manier komen we er toch nooit echt aan toe. We willen genieten van het moment en die mooie reis maken waar we voor moeten sparen. Of we hebben een nieuwe auto nodig waar we geen geldboom voor in de tuin hebben staan. Gelukkig wonen we in Nederland, waar nagenoeg iedereen die er woont en werkt een pensioen opbouwt. Maar is dat genoeg om de maanden rond te komen over 30 jaar, of heb je te maken met een pensioentekort?

Start op tijd met het sparen voor je pensioen

Iedereen denkt er wel eens over na, maar veel mensen komen er niet aan toe om te starten met sparen voor een aanvullend pensioen. Toch kan het belangrijk zijn om op tijd te beginnen met sparen voor je pensioen. Met banksparen staat je geld op een geblokkeerde rekening, dus je kunt tussendoor geen geld opnemen. Op die manier zorg je ervoor dat je pensioenkapitaal blijft groeien en voorkom je dat je later voor verrassingen komt te staan.

Kijk hoeveel je kunt sparen voor je pensioen

Hoeveel kun je nu missen om opzij te leggen voor later. Bepaal je budget door te kijken naar je inkomsten en uitgaven. Check vervolgens of dit bedrag past binnen je jaarruimte en bekijk zo hoeveel extra pensioen je kunt opbouwen. Het kan best ingewikkeld zijn, dus je kunt hulp vragen aan je bank of financieel adviseur.

Kies de vorm die bij jou past 

Je kunt op verschillende manieren geld opzij zetten voor later. Denk bijvoorbeeld aan sparen en beleggen. Met beleggen is er kans op een hoger rendement, maar je kunt je geld ook (deels) verliezen. Sparen is een veiligere keuze, maar door inflatie kan je vermogen ondanks de ontvangen rente minder waard worden. Zorg daarom voor een goede balans en vraag hulp aan je bank of financieel adviseur. Welke vorm het meest geschikt is, is afhankelijk van jouw eigen voorkeuren. Bekijk de verschillende mogelijkheden en kies de vorm die het beste bij jouw situatie past. Ook hier kan een adviseur je bij helpen.