De financiele crisis.. Tja, heel Nederland is er mee bezig. Echter een paar maanden geleden toen de crisis steeds vaker in het nieuws kwam dacht men er erg luchtig over. Men ging gewoon verder met hun dagelijkse routine en dacht: Ach, financiele crisis.. Daar heb ik geen last van. Vandaag de dag lijkt iedereen massaal te besparen. Financiele crisis? JA! Daar heb ik nu wel last van! Besparen, een woord wat regelmatig voorbij komt in het reclameblok, is het sleutelwoord. Hier enkele tips om op weg te komen.
Besparen: wat betekend dat?
Wat betekend besparen eigenlijk? Het woordenboek zegt:
1: geld besparen minder geld uitgeven, geld overhouden: als je de verwarming ’s nachts uitdraait, bespaar je veel geld
2: iemand iets besparen ervoor zorgen dat iets iemand niet overkomt, iemand niet met iets belasten: die ellende wil ik haar besparen
Oftewel als je deze twee betekenissen samenvoegt: Minder geld uitgeven en dus geld overhouden zodat je ellende kunt besparen.
Maar hoe doe je dat? Minder geld uitgeven. Je hebt immers vaste lasten en je dagelijkse boodschappen.
Stap 1: maak een begroting
Zet eens op een rij wat je elke maand aan vaste lasten moet betalen, hoeveel je aan boodschappen, kleding en overige kosten uitgeeft. Als je weet wat je eigenlijk per maand uitgeeft zal je bewuster worden. Dit zou een heel ander bedrag kunnen zijn dan je denkt. Door de vele betalingen met de pinpas of creditcard zie je niet fysiek wat je nu werkelijk uitgeeft. Wellicht een eye opener.
Kijk ook daadwerkelijk naar bonnetjes van je aankopen om je begroting zo reëel als mogelijk is!
Zet ook je inkomsten in de begroting zodat je kunt berekenen wat je nu daadwerkelijk overhoud.
Stap 2: zoek uit of je recht hebt op geld
Verdien je wel genoeg? Ontvang je alles waar je recht op hebt?
Of je genoeg verdient is een moeilijke vraag. Vraag eens om je heen bij mensen met het zelfde beroep wat zij verdienen, zodat je kunt vergelijken. Echter is het niet heel erg handig om bij je baas te zeuren om loonsverhoging in deze tijden. Mocht het erg laag zijn in vergelijkingen met anderen kun je altijd een gesprek aangaan met je werkgever om je beeld te checken.
Verder is het belangrijk om te weten dat je in sommige gevallen recht hebt op een zorgtoelag. Kijk voor meer informatie eens op de website van de Belastingdienst. Ook kun je natuurlijk met je vragen terecht bij de belastingtelefoon.
Stap 3: kijk waarop je kunt besparen
Blijkt uit je begroting dat je eigenlijk wel heel veel geld uitgeeft aan het kopen van kleding en schoenen? Of dat je wel heel veel betaald bij de supermarkt? Dan zijn dit bespaarpunten. Een hele goede vraag is hierbij: heb ik dit echt nodig of wil ik dit nodig hebben.
Elke dag luxe eten is natuurlijk fijn. Maar zou je ook tevreden kunnen zijn met een iets minder luxe maaltijd? Of zou je ook duurdere producten kunnen vervangen door huismerk producten? De kwaliteit is nog niet eens zo slecht!
Zodra je een beeld hebt wat je kunt besparen kun je dit verwerken in je begroting. Zo kan je ook berekenen wat je meer over hebt aan het einde van de maand.
Stap 4: maak eens een planning voor je uitgaven
Ga eens zitten en denk eens na wat je de aankomende week zult gaan kopen. Denk aan boodschappen, tanken, cadeautjes voor jarigen, kleding, enzovoorts. Schat bij elke uitgaven hoeveel je gaat besteden. En wees eerlijk! Past het binnen jouw budget?
Om eventueel de kosten naar beneden te halen kun je een aantal dingen doen:
– Plan de maaltijden van de hele week op basis van aanbiedingen in de supermarkt. Blader huis aan huis folders door of kijk op de websites van de supermarkten bij jou in de buurt.
– Tanken bij een groene pomp. Het is soms even zoeken, maar ze zijn er echt! Benzine pompen waar je lage(re) tarieven betaald. Zoek eens op internet naar een groene pomp bij jou in de buurt of op de weg naar je werk. Fietsen is natuurlijk ook een goed alternatief voor kortere afstanden!
– Maak zelf een cadeau. Een persoonlijk cadeau is veel leuker om te geven. Bijvoorbeeld een simpele fotolijst die je zelf versiert. Ben je niet zo creatief? Ga eens naar een één euro winkel en stel een leuk cadeaupakketje samen. Een leuk tasje of mandje om het in te doen en je bent klaar!
Stap 5: houd je uitgaven bij
Het is erg belangrijk dat je weet waar je geld naar toe gaat. Hoeveel besteed je aan boodschappen? En hoeveel betsteed je eigenlijk aan onnodige dingen? Zodra je dit kunt inzien zul je ook makkelijker dingen kunnen laten liggen in de winkel.
Schrijf daarom alles een keer per week op. Bewaar je bonnetjes en maak een overzicht. Zo kun je pas echt zien hoeveel je hebt uitgegeven en waar je op kunt besparen!
Stap 6: probeer geld te sparen
Heb je geld over aan het einde van de maand? Besteed het dan niet aan een leuk uitje maar zet het op je spaarrekening!
Het is erg belangrijk om een buffer achter de hand te hebben. Stel je wordt ontslagen of je wasmachine gaat opeens stuk. Dan is het fijn om dit op te vangen met een financiële buffer. Wil je weten hoeveel jouw buffer zou moeten zijn? En hoeveel en lang je hiervoor zou moeten sparen? Maak dan gebruik van de Bufferberekenaar van NIBUD
Tot slot
Wees eerlijk en wees niet bang wat anderen denken! Het gaat om jouw financiën.. dus wees eerlijk tegen jezelf. Vraag jezelf elke keer weer af: “Heb ik dit echt nodig? Of wil ik dit nodig hebben?”. En wees niet bang wat anderen zullen denken. Jij zijn jouw financiën en jij weet hoe het zit!
Dan maar een avondje lekker thuis voor de tv in plaats van het dure uitgaansleven..
Maar jij zult deze financiële crisis overleven!