blog placeholder

Naast de vaste lasten voor het huis is meestal de grootste kostenpost toch het doen van de wekelijkse boodschappen. Natuurlijk kun je besparen op je energierekening, maar dat zie je bijna niet terug, terwijl besparen op je wekelijkse boodschappen direct merkbaar is in je portemonnee. Maar hoe doe je dat?

Bespaartips
Kijk eens goed om je heen naar welke supermarkten er bij je in de buurt zitten. Misschien zit de Aldi of de Lidl iets verder weg dan Super de Boer of C1000, maar als je toch met de auto gaat maakt die 2 kilometer vrijwel niets uit en het boodschappen doen is er echt voordeliger. Hadden ze vroeger alleen maar de ‘standaard’ produkten, tegenwoordig kun je ook bij de Aldi of de Lidl de meer apartere produkten kopen, dus zeker de moeite waard om eens te gaan kijken.

Houd de aanbiedingen in de gaten, hetzij via de reclamefolders in de bus of als je die niet ontvangt via internet. Zeker voor artikelen die je wekelijks in grote(re) hoeveelheden koopt kan het de moeite lonen een keer naar een andere winkel te rijden. Denk bijvoorbeeld aan een krat bier, een krat frisdrank, brood, zuivel etc. Tien flessen frisdrank die een dubbeltje goedkoper zijn dan normaal en je hebt al weer 1 euro verdiend.

Houd de grootverpakkingsaanbiedingen in de gaten. Als de kipfilet per kilo in de reclame is, loont het vaak de moeite om zelf de kilo in porties te verdelen en in te vriezen. Ditzelfde geldt natuurlijk ook voor gehakt, suddervlees etc.

Er zijn supermarkten die produkten afprijzen die (bijna) hun uiterste houdbaarheidsdatum hebben bereikt. Denk hierbij aan vlees, vis, groenten en zuivel. Als je toch nog iets moet verzinnen voor dezelfde avond, kies dan de afgeprijsde artikelen en gebruik je creativiteit (of zoek even op internet naar een recept met het desbetreffende ingrediënt). Je bespaart zo op de avondmaaltijd gauw 35 procent.

Kijk eens goed in je voorraadkast als het einde van de maand nadert. Meestal hebben we veel meer staan dan we denken en is er met allerlei combinaties nog heel wat lekkers te maken. Met blikjes vis en wat aardappelpuree kun je bijvoorbeeld heerlijke viskoekjes maken, wat aardappeltjes en worteltjes erbij en je hebt een heerlijk gezonde én goedkope maaltijd. Geen lasagna meer in huis, maar nog wel tortilla’s? Maak eens een tortilla-lasagna schotel. Trek een blik bonen open, mix dit met een blikje mais, eventueel wat pittige kruiden en maak met tortilla’s de laagjes zoals bij een lasagnaschotel. Bestrooi met kaas en je hebt een voedzame, vegetarische maaltijd met bijna alleen maar voorraad-artikelen. Dat is nog eens een goedkoop dagje eten.

Bewaar de restjes van de laatste maaltijd en gebruik ze de dag erna. Koude pasta kan prima dienen als basis voor een salade. Wat overgebleven boontjes of worteltjes kunnen in de pastaschotel of in een wokschotel worden verwerkt. Oud brood kan dienen als paneermeel of voor het maken van croutons. Maak zelf heel eenvoudig soep door overgebleven gekookte groenten te pureren, aan te vullen met wat bouillon en eventueel wat andere smaakmakers, zoals uitgebakken spekjes, croutons, een handjevol garnaaltjes en klaar is je lunchgerecht. Simpel, eenvoudig en goedkoop.

Ligt er nog fruit in de fruitschaal dat eigenlijk te rijp aan het worden is, zodat de kinderen het niet meer lusten? Schil en snijd het, stop het in de blender, voeg er yoghurt aan toe en klaar is een heerlijk dessert of tussendoortje. Niets weggooien dus, maar gewoon bedenken wat je er mee kunt. Als je een ijsmachine hebt, kun je zelfs van een overgebleven banaan en een restje yoghurt een heerlijk bananenijs maken. Het ziet er super uit, smaakt geweldig en kost vrijwel niets.