belastingaangifte

Als je in Nederland werkt of een uitkering krijgt, wordt er inkomstenbelasting ingehouden op je loon of uitkering. Daarnaast is het zo dat vrijwel de meeste mensen in Nederland belastingaangifte moet doen, dit gebeurt eens per jaar. Hoe dit precies werkt, lees je in dit artikel.

Hoe werkt de belastingaangifte?

Je betaalt elke maand loonheffing en sociale premies over je loon, pensioen of uitkering. Elk jaar doe je aangifte over het afgelopen jaar. Op die manier kan de Belastingdienst nakijken of alle bedragen kloppen die jij aan loonheffing en premies hebt betaald. Dit wordt vervolgens verrekend en je krijgt dan geld terug of je moet geld bijbetalen. De aangifte kun je via de website doen of via de app. Maar wanneer je het liever op een papieren formulier doet kan dit ook nog steeds. Wel moet je deze dan zelf aanvragen via de BelastingTelefoon.

Wanneer moet je aangifte doen?

Aangifte doen kan elk jaar van 1 maart tot 1 mei. Wel is het verstandig om dit niet direct op 1 maart te doen, want dan is het vaak te druk op de website. Daarnaast kan het zijn dat je dan nog niet alle benodigde gegevens in huis hebt. Red je het niet om voor 1 mei de aangifte te doen, dan kun je hiervoor ook uitstel aanvragen.

Doe je voor 1 april je aangifte, dan heb je sowieso voor 1 juli bericht van de Belastingdienst. Maar let wel op, de Belastingdienst controleert op het tijdig doen van de aangifte. Ben je te laat, dan kun je een boete krijgen van €385. Dit bedrag geldt overigens alleen als je maar één keer te laat bent. Ben je vaker te laat met je aangifte, dan zal dit bedrag oplopen.

Zorg ervoor dat je niet meer betaalt dan nodig

Het kan goed zijn dat er aftrekposten zijn waar je recht op hebt, maar waarbij je ervan uit gaat dat deze misschien niet voor jou zijn. Daarom is het aan te raden altijd op de velden met toelichtingen te klikken, om zo meer informatie te krijgen over de betreffende aftrekpost.

Bekijk daarnaast ook goed alle informatie die de Belastingdienst alvast heeft ingevuld voor je. Dit zijn je persoonsgegevens maar ook gegevens over je pensioen of uitkeringen. Al deze informatie komt van je gemeente, uitkeringsinstantie of werkgever. Is er veel veranderd in je persoonlijke situatie vorig jaar? Dan kan het goed zijn dat de informatie die al is ingevuld niet volledig klopt. Ook kan het zijn dat er aftrekposten waar jij recht op hebt, nog niet zijn ingevuld.

Aanslag van belastingaangifte

Heb je de aangifte volledig ingevuld en verstuurd, dan zal je uiteindelijk een aanslag krijgen van de Belastingdienst. In deze brief kun je precies lezen hoeveel je terugkrijgt of bij moet betalen. Wanneer je het hier niet mee eens bent kun je hier bezwaar tegen maken.

Weet je echter van tevoren al dat je geld terugkrijgt? Dan kun je ook vragen om een voorlopige aanslag. Je krijgt dan elke maand een gedeelte van dit bedrag op je rekening gestort.

Lees ook: Wat is een Chromecast en hoe werkt het?