blog placeholder

De financiële aandelen (zowel banken als verzekeraars) zijn de grootste slachtoffers geworden van de kredietcrisis. Sommige banken hun aandelen staan maar liefst op minder dan 20% van hun oorspronkelijke waarde.

Na de kredietcrisis die een paar jaar geleden losgebarsten is, hebben heel wat aandelen in de klappen gedeeld. Niet in het minst de bankaandelen. Zij werden namelijk mee verantwoordelijk geacht voor de crisis en waren ook de eerste bedrijven die het moeilijk kregen. Denk maar aan het faillissement van de zakenbank Lehmann Brothers. Of wat dichter bij huis: de staatsteun aan Fortis, de overname van ABN door de Nederlandse staat of de bankwaarborgen voor ING en Dexia.

Koopjes of beter afblijven?

Dat is een beetje afhankelijk naar welk financieel aandeel je kijkt en welke financiële instelling er achter zit. Bv. Dexia is 99% van zijn totale waarde op de beurs kwijt gespeeld, en gezien de recente ontwikkelingen (Dexia is nog slechts een doos die voor 9/10 leeg is, en wat er nog in zit zijn rommelkredieten) lijkt het ook meer dan waarschijnlijk dat deze aandelen nooit meer in de buurt zullen komen van de oorspronkelijke waarde. Het is natuurlijk maar een veronderstelling, maar toch eentje met een hoge waarschijnlijkheidsgraad.

Men moet kijken naar de bedrijven die wel klappen gehad hebben, maar die in principe financieel nog wel gezond zijn. Welke banken hebben staatssteun gekregen? Welke hebben deze nodig gehad, en welke banken vroegen dit enkel en alleen uit voorzorg? Zo denk ik persoonlijk aan AXA, ING, BNP, Deutsche Bank,… als banken die de crisis uiteindelijk goed zijn doorgekomen.

De ene zijn dood is de andere zijn brood

Het spreekwoord is nergens meer treffelijk dan op de financiële markten. Iemand die aan lage prijs moet verkopen (wegens moeten, of kwestie van het verlies te stoppen) is dood, diegene die ze aan de lage prijs koopt is meestal het brood (meestal, want niet altijd draait dit goed uit). Want uiteindelijk komt na regen altijd weer zonneschijn. Maar voor welke bankaandelen gaat het uiteindelijk weer zomer zijn?