blog placeholder

Je kunt overal verzekeringen voor afsluiten. Maar wat is een verzekering eigenlijk, hoe werkt een verzekering en wanneer heeft het wel en geen zin om te verzekeren. Daar gaat dit artikel over.

Verzerkeringen

Wat is een verzekering?

Een verzekering is een overeenkomst tussen twee partijen. Hierbij betaalt partij 1 een bedrag aan partij 2. In geval van schade betaalt partij vervolgens (een deel van) de kosten.

Wat voor soort verzekeringen zijn er?

Er zijn heel veel verzekeringen in Nederland. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt je er tegen verzekeren. Hier enkele voorbeelden:

Hoe werkt een verzekering?

Een verzekering is gebaseerd op een risico berekening. Hierbij is de waarde van het verzekerde voorwerp van belang, de kans op schade en de daadwerkelijke kosten bij schade. Dit leggen we uit aan de hand van een voorbeeld over het verzekeren van een fototoestel tegen diefstal.

Stel: een fototoestel kost €1000,- en je wil hem verzekeren tegen diefstal. De kans dat een fototoestel gestolen wordt is 0,1% per jaar. Als de verzekeraar 10.000 van deze toestellen verzekert tegen diefstal, dan moeten ze waarschijnlijk in 0,1% van de gevallen uitkeren, dus in 100 gevallen per jaar zijn ze €1000,- kwijt. Totaal kost dat de verzekeraar dus 100 x 1000 = €100.000,- per jaar. Dit bedrag moeten de mensen die het toestel verzekeren dus minimaal samen betalen. Per jaar moet er dus minimaal €10,- per persoon worden betaald om de verzekering kiet te laten spelen.

De 9900 mensen waarvan het toestel niet is gestolen betalen in dit voorbeeld dus de kosten voor het nieuwe toestel van de overige 100 personen. De 100 personen waarbij het toestel gestolen werd kregen voor €10,- een nieuwe.

In dit voorbeeld maakt de verzekeraar geen winst en loopt wel een enorm risico, want als er dat jaar per ongeluk 105 toestellen worden gestolen, dan maken ze zelfs €5000,- verlies. Dit is de reden dat de verzekering duurder zal zijn dan €10,-. Verder kunnen verzekeringsmaatschappijen het geld op een bank zetten om rente te ontvangen, of ze kunnen het geld beleggen om meer winst te maken.

Welke verzekeringen zijn nuttig (en welke niet)?

Welke verzekeringen nuttig zijn hangt van je eigen situatie af. Over het algemeen heeft het vooral zin om dingen te verzekeren die jou veel geld zouden kosten als er iets zou gebeuren terwijl je niet verzekerd was. Het hangt ook af van het bedrag van een verzekering. Het is duidelijk dat het geen zin heeft om een autoverzekering van €1000,- per maand af te sluiten voor een auto met een waarde van €3000,-. Als er dan namelijk iets gebeurt was het waarschijnlijk goedkoper geweest om gelijk een nieuwe auto te kopen.

Een verzekering tegen arbeidsongeschiktheid van €10,- per maand kan daarentegen wel nuttig zijn. Wanneer je arbeidsongeschikt raakt lever je namelijk veel salaris in. Dit zal al snel in de duizenden euro’s lopen. Voordat je dan meer betaald hebt aan de verzekering dan het waard is ben je tientallen jaren bezig.

Waar kan ik een verzekering afsluiten?

Omdat er in Nederland veel aanbieders zijn van verzekeringen heeft het zin om de prijs onderling te vergelijken, want dat kan al snel veel geld schelen. Let er daarbij wel op dat de polisvoorwaarden ook onderling verschillen! Voor je ergens een verzekering afsluit moet je er wel op letten dat de verzekeraar betrouwbaar is. Zoek op internet eens naar ervaringen met die verzekeraar en vraag in uw omgeving eens wat mensen van die verzekeraar vinden. Geloof nooit alles wat op een site van de verzekeraar staat. De verzekeraar heeft er immers veel belang bij dat je de verzekering afsluit!

Veel verzekeraars geven korting als je meerdere verzekeringen bij dezelfde maatschappij afsluit. Vraag hiernaar bij de verzekeringsmaatschappij voor je een verzekering afsluit, want dit kan je veel geld schelen.