blog placeholder

Iedereen heeft weleens behoeft aan wat extra financiële ruimte. Maar wat voor soorten leningen zijn er allemaal en waar moet je op letten als je ze wil afsluiten…

Lenen

Wat is een lening?

Een lening is geld dat van de ene naar de andere persoon (of instelling/bedrijf) gaat met als doel dat het op termijn weer wordt teruggegeven (het liefst met rente).

Wat voor soorten leningen zijn er?

Er zijn vele soorten van leningen in Nederland, ieder weer met zijn eigen voorwaarden. De meeste leningen vallen echter onder te verdelen in de volgende groepen:

  • Persoonlijke lening
  • Studielening
  • Doorlopend krediet
  • Hypotheek
  • Achtergestelde lening
  • Effectenkrediet
  • Overbruggingskrediet

Persoonlijke lening

Dit is een lening die aan een bepaald persoon wordt toegekend. Het probleem bij een persoonlijke lening is dat er niets kan dienen als onderpand (terwijl dit bij bijvoorbeeld een hypotheek wel het geval is). Omdat de persoon of intstantie die de lening verstrekt hierdoor een hoger risico loopt is de rente voor dit soort leningen vrij hoog.

Studielening

Het doel van een studielening is (zoals de naam als zegt) het betalen van een studie. In Nederland wordt dit soort leningen meestal verstrekt door Informatie Beheer Groep. Een studielening heeft een vrij lage rente omdat er een grote kans is dat iemand door middel van zijn/haar studie zijn positie op de arbeidsmarkt verbetert. Dit betekent dus dat er een hele grote kans is dat iemand zijn lening kan terugbetalen.

Doorlopend krediet

Het verschil tussen een persoonlijke lening en een doorlopend krediet is dat de hoogte van de lening niet van tevoren is afgesproken. Het bedrag mag iedere keer weer opnieuw worden opgenomen, deels worden afgelost en tijdens de aflossing weer opnieuw worden opgenomen. Net als bij de persoonlijke lening is er geen onderpand en dus is er een hoge rente. Omdat er geen betalingstermijn is afgesproken loopt de rente ook lang door. Dit kan uiteindelijk veel geld kosten.

Hypotheek

Een hypotheek is een lening met als onderpand het huis waarvoor je die lening aanvraagt. Het risico voor de verstrekker van de lening is vrij laag, want als jij niet meer kan betalen, dan verkopen ze gewoon het huis en krijgen ze het geld alsnog. De rente van een hypotheek ligt daardoor lager dan bijvoorbeeld de rente van een persoonlijke lening.

Achtergestelde lening

Dit is een lening die je als particulier niet snel zal aangaan. Bij deze vorm van leningen staat vast dat de verstrekker van deze lening het laatst wordt terugbetaald van alle leningen van degene die de lening aanvraagt. Dit brengt een groot risico met zich mee voor de verstrekker van die lening. Bij een faillissement is hij immers de laatste die iets krijgt (en krijgt dus waarschijnlijk niets). Omdat het risico zo hoog is, is de rente ook erg hoog.

Effectenkrediet

Wanneer je een effectenkrediet afsluit, dan vraag je een lening aan. Als onderpand voor die lening heb je effecten. Als jij je lening niet meer kan betalen kan de verstrekker van die lening jouw effecten verkopen en zo alsnog geld krijgen. De rente van dit soort leningen ligt vrij laag, want de verstrekker van jouw lening loopt niet zoveel risico.

Overbruggingskrediet

Bji een overbruggingskrediet wordt er een lening afgesproken als overbrugging tussen 2 zaken. Een voorbeeld: je hebt een huis te koop. Het huis is € 200.000 waard. Je wil een nieuw huis kopen, ook van €200.000. De koop van je nieuwe huis is echter een maand voor de verkoop van je oude huis. Je hebt dus 1 maand lang €200.000 extra nodig. Voor dit soort doelen is een overbruggingskrediet. Het wordt immers altijd afbetaald na die maand. Vanwege het lage risico is er een vrij lage rente.