De aanmaning is een laatste redmiddel voor bedrijven om zonder tussenkomst van een incassobureau of deurwaarder een factuur betaald te krijgen. Een aanmaning is geen licht middel en zou daarom niet zomaar verstuurd moeten worden. In dit artikel bespreken we wanneer u een aanmaning kunt versturen en hoe deze eruit moet zien.
Eerst een betalingsherinnering
Wanneer een factuur onbetaald blijft is het geen goed idee om meteen aan te manen. Wanneer een factuur de einddatum van de betalingstermijn nadert en deze nog niet voldaan is, dan kan het een goed idee zijn om vast een betalingsherinnering te versturen. In deze herinnering deelt u mede dat er nog een onbetaalde factuur uitstaat en deze spoedig voldaan moet worden. Omdat het natuurlijk kan gebeuren dat een rekening vergeten wordt is het belangrijk om de juiste toon aan te slaan, het is niet verstandig om meteen verwijten te gaan maken.
Aanmaning, wat is het moment
Als ook de betalingsherinnering geen verder schot in de zaak brengt is het belangrijk over te gaan tot het versturen van een aanmaning. Hiervoor kunt u gebruikmaken van een voorbeeld. Belangrijk hierbij is dat u duidelijk bent naar de klant toe. De betaling heeft niet plaatsgevonden en uw geduld raakt op. U wilt binnen enkele dagen betaald worden, wanneer dit niet gebeurt zal u rente in rekening brengen en de factuur afgeven aan een incassobureau. De aanmaning laat zo geen onduidelijkheid over en geeft uw klanten zo nog een laatste mogelijkheid om aan hun verplichtingen te voldoen zonder dat het bedrag verhoogd wordt. Hou het ook bij één aanmaning. Hoewel het vooruitzicht van incasso ook voor u onaantrekkelijk is, moet u geen verkeerd precedent schapen. Een factuur, betalingsherinnering of aanmaning dient betaald te worden, wanneer dit niet gebeurt zal u altijd stappen ondernemen. Zo weten al uw huidige en toekomstige klanten dat er niks te winnen valt met het uit- of afstellen van betalingen.