Vorig jaar splitsten Apple en Tesla al hun aandelen, ook de Amerikaanse beursicoon General Electric hakte zich in drie aparte beursgenoteerde bedrijven. Ook het voorheen Nederlandse bedrijf Shell speculeerde al eerder over het splitsen van aandelen. Allemaal grote bedrijven die dus interesse hebben in aandelen splitsen of al hun aandelen hebben gesplitst.
Het lijkt dus in de mode te zijn om aandelen te splitsen. Maar wat houdt het splitsen van aandelen dan precies in en wat zijn nou de voordelen van aandelen splitsen?
Wat houdt het splitsen van aandelen in?
De term “aandelensplitsing” legt zichzelf eigenlijk al uit. Aandelen zijn eigenlijk niks anders dan stukjes eigendom van een bedrijf. Een beursgenoteerd bedrijf kan ervoor kiezen om zijn aandelen te splitsen. Als aandelen gesplitst worden, worden bestaande aandelen in meerdere aandelen verdeeld. Klinkt logisch, maar als er geen voordelen aan zouden zitten voor bedrijven zouden ze het natuurlijk niet doen.
De voordelen van het splitsen van aandelen
Er zitten dus een aantal voordelen aan het splitsen van aandelen. Een van deze voordelen is dat het aantrekken van kleine beleggers gemakkelijker wordt. Sommige beleggers, bijvoorbeeld beginnende beleggers, investeren liever niet in bepaalde aandelen als de individuele aandelenprijs te hoog is. Het uitvoeren van een splitsing zou de prijs van de in omloop zijnde aandelen verlagen, waardoor meer beleggers de aandelen zouden kunnen kopen.
Ook kan het splitsen van aandelen leiden tot meer liquiditeit. Hier geldt namelijk: hoe groter het aantal aandelen op de markt, hoe groter het liquiditeitspotentieel. Meer en goedkopere aandelen kunnen namelijk betekenen dat er meer transacties plaatsvinden en dat er meer geld wordt uitgegeven en ontvangen.
Naast dat het splitsen van aandelen leidt tot meer liquiditeit en dat het ook kleine beleggers aantrekt zorgt het splitsen van aandelen ook voor een psychologische prijsstelling. Analisten zeggen namelijk vaak dat een bepaald aandeel “overgewaardeerd” is, wat inhoudt dat de huidige prijs het sentiment in de markt vertegenwoordigt op de beurs in plaats van de werkelijke waarde. Het splitsen van een aandeel verlaagt de koers ervan aanzienlijk, waardoor het psychologische effect ontstaat dat de koers van het aandeel realistischer is. Hierdoor trekken bedrijven dus ook weer meer beleggers aan.
Dat zijn dus de grootste voordelen van het splitsen van aandelen voor bedrijven, maar hoe vaak kunnen bedrijven hun aandelen dan splitsen en zit hier een limiet aan?
Hoe vaak kunnen bedrijven hun aandelen splitsen?
In theorie kunnen bedrijven hun aandelen oneindig vaak splitsen. Bedrijven kunnen dus hun aandelen zo vaak als ze zelf willen splitsen. Een goed voorbeeld hiervan is de techgigant Microsoft, tussen 1987 en 2003 splitsten zij hun aandelen namelijk maar liefst negen keer. Aangezien er wel sprake is van papierwerk en bureaucratie, zullen bedrijven waarschijnlijk alleen hun aandelen splitsen wanneer zij het gevoel hebben dat het een goede en tijdige beslissing is voor hun bedrijf.
Een goed voorbeeld is General Electric, zij kondigden in november van 2021 aan dat ze zich zouden gaan opdelen in drie aparte beursgenoteerde bedrijven die zich zullen richten op luchtvaart, gezondheidszorg en energie. Deze stap maakt het bedrijf door de jarenlange achterblijvende prestaties van de aandelenkoers van het bedrijf. Het moment dat het Amerikaanse concern aankondigde om te gaan splitsen kreeg het de handen van beleggers op elkaar. De aandelen van General Electric wonnen in de eerste handelsminuten al meer dan zeven procent.
Om dit artikel dus even kort samen te vatten, steeds meer bedrijven splitsen hun aandelen omdat hier best wel wat voordelen aan zitten. Aandelen zijn niks anders dan stukjes eigendom van een bedrijf. Een beursgenoteerd bedrijf kan ervoor kiezen om zijn aandelen te splitsen. Als aandelen gesplitst worden, worden bestaande aandelen in meerdere aandelen verdeeld. Het splitsen van aandelen heeft dus een aantal voordelen, zo trekt het splitsen ook kleinere beleggers aan omdat de koers lager wordt, kan het leiden tot meer liquiditeit voor bedrijven en kan het ook leiden tot een psychologische prijssteling. Ook kunnen bedrijven hun aandelen zo vaak splitsen als ze zelf maar willen.