Nederlanders houden ervan om met de caravan erop uit te trekken. Jaarlijks vinden er meer dan 5 miljoen kampeervakanties plaats. In het buitenland zijn Frankrijk, Duitsland en Italië de meest populaire bestemmingen voor een caravan-vakantie en in Nederland is Gelderland het meest geliefd. Waar de caravan-vakantie ook gaat plaatsvinden, voor de veiligheid is het belangrijk om goed voorbereid op pad te gaan. Wij geven je 5 tips voor een zorgeloze vakantie met de caravan.
-
Controleren staat van de caravan
Ruim voor vertrek is het noodzakelijk dat de caravan goed is nagelopen op eventuele defecten. Waarschijnlijk heeft de caravan al een tijdje stil gestaan en deze periode van stilstand kan effect hebben op onderdelen van de auto, zoals de accu en de banden. De volgende zaken kun je zelf checken, of door een caravandealer of stallinghouder laten uitvoeren:
- controleer de bandenspanning
- controleer de banden op slijtage
- controleer of de verlichting werkt
- controleer de gasslang en de drukregelaar
- controleer de breekkabel
Daarnaast is het belangrijk om de kogeldruk te controleren. De kogeldruk is de verticale kracht waarmee de koppeling van de caravan op de trekhaak drukt. De manier waarop de caravan beladen is bepaalt de kogeldruk. Met de juiste kogeldruk heb je minder kans dat de caravan gaat slingeren.
-
Inpakken en opbergen van je spullen in de caravan
Nu de caravan zelf er helemaal klaar voor is, kan het inpakken beginnen. De caravan heeft normaliter veel opbergruimte, maar het is niet de bedoeling dat je alle spullen zonder na te denken in de caravan gooit.
Het gewicht moet evenwichtig verdeeld worden over de caravan met verreweg het meeste gewicht rondom de as van de caravan. Als het zwaartepunt van het gewicht niet in de as ligt, wordt de kans op instabiliteit groter waardoor de caravan eerder en gemakkelijker gaat slingeren.
Het beste is zelfs om de zwaarste spullen (met uitzondering van de gasflessen) in de auto te plaatsen. Met minder gewicht heeft de caravan minder invloed op de auto tijdens het rijden. Bovendien moet de auto tijdens het rijden zwaarder zijn dan de caravan. Op het moment dat de caravan gaat slingeren is het namelijk niet de bedoeling dat de auto gelijk wordt meegesleurd.
-
Afsluiten van een caravanverzekering
Een caravan is automatisch gedekt via de autoverzekering op het moment dat de caravan is aangekoppeld aan de auto, bijvoorbeeld bij het inparkeren. Vindt er schade plaats aan de caravan op het moment dat de caravan is losgekoppeld van de auto? Dan draai je zelf op voor de kosten. Voorbeelden van bovengenoemde schades kunnen zijn:
- brandschade
- storm- en hagelschade
- vandalisme
- inbraakschade
- schade aan de voortent en luifel
Een caravanverzekering kan in deze gevallen uitkomst bieden. Deze verzekering dekt namelijk schade aan of diefstal van je eigen caravan. Lees meer informatie over de caravanverzekering hier.
-
Uitzoeken van verkeersregels van andere landen
In het buitenland kunnen andere regels gelden. Elk land heeft zijn eigen verkeersregels en snelheidslimieten voor een auto met een caravan. Stippel de route van tevoren goed uit om te bekijken door welke landen de route loopt. Verdiep je in de lokale verkeersregels van deze landen en wat er verplicht mee moet in de auto en caravan, bijvoorbeeld een gevarendriehoek of een EHBO-doos. Zo ben je in elk land op de hoogte van de verkeersregels en eventuele benodigdheden.
-
Lezen van praktische kampeerinformatie
Elk land heeft zijn eigen gewoontes. Ook als het gaat om kamperen. Dat kan namelijk in alle vormen en maten, van luxe-kamperen (glamping) tot natuurkamperen zonder warm water en wifi. Met een beetje research weet je wat je te wachten staat op de camping in het land van bestemming.