berekening pensioen

De markt van pensioenen staat enorm onder druk. Vrijwel dagelijks is er nieuws over pensioenverzekeraars die in financieel zwaar weer zitten, of dat er een discussie gaande is over de pensioenleeftijd in Nederland. Het is al tijden niet meer vanzelfsprekend dat je optimaal kunt genieten van je pensioen, wanneer je hier eigenlijk recht op zou hebben. Gelukkig zijn er een aantal manieren om zelf ook te werken aan een stukje extra pensioen. Een voorbeeld daarvan is BinckBank, die met het Binck Pensioen mensen helpt om te zorgen voor een financiële zekerheid. Zij bieden je hulp bij het beheren van je pensioen, en en helpen je om het maximale rendement er uit te halen. Wij nemen een aantal tips met je door, om op een slimme manier extra vermogen op te bouwen.

Breng je financiële situatie in kaart

Om goed aan de slag te kunnen met je eigen financiële situatie, is het van belang om dit goed in kaart te brengen. Hoe groot is je vermogen, hoeveel pensioen bouw je maandelijks op en wat is het totaalbedrag wat je nu al gespaard hebt? Via mijnpensioenoverzicht.nl kun je altijd bekijken wat de huidige status van jouw opgebouwde pensioen is. Dit kan namelijk erg verschillen als je in loondienst bent, of wanneer je als zzp-er aan het werk bent. Vervolgens kun je koppelen aan bepaalde financiële doelen die je voor jezelf gesteld hebt. Door doelen te formuleren, weet je hoeveel vermogen je nodig hebt om het leven dat je wil leven, ook te kunnen hebben. Als je dit weet, kun je gaan bepalen hoeveel geld er maandelijks opzij gezet moet worden, om dit doel te kunnen behalen.

Vermogen beleggen

Een manier om slim een vermogen op te bouwen, is beleggen. Hoewel beleggen risico’s met zich meebrengt omdat je inzet minder waard kan worden, kan het ook een erg interessante manier van sparen zijn. Groot voordeel hiervan, is dat wanneer je op een juiste manier je beleggingen kiest, het rendement hoger kan zijn dan wanneer je gaat sparen. Het is hierbij belangrijk dat je geduld hebt. Een goede belegging kan soms wat meer tijd nodig hebben om optimaal te renderen. Geduld is een schone zaak, en dat geldt zeker voor beleggen.

Volhouden

Bij beleggen is het ook een kwestie van volhouden. Je maakt vooraf een plan en dat is wellicht een plan voor langere tijd. Blijf vertrouwen hebben in je plan, en weet dat hier goed over nagedacht is. Het is dan ook aan te raden om een vast inlegmoment te kiezen. Denk bijvoorbeeld aan de week nadat je salaris overgemaakt is, of de eerste maandag van de maand. Op die manier houd je een bepaald ritme vast, en kan jouw belegging rustig door blijven groeien.