blog placeholder

dit Italiaanse recept van zon gedroogde tomaten is zeer makkelijk zelf te maken. Helaas hebben we in ons kikkerlandje geen Italiaanse zon, dus deze vervangen we door een oven. Dit recept is ook leuk om te maken als culinair kadootje. Tomaten in een mooie glazen pot in een goede olijfolie…ik heb er al velen blij mee gemaakt.

gedroogde tomaten van het huis

Benodigdheden;

tomaten. pomodori of trostomaten zijn het meest geschikt. kies mooie rijpe tomaten

olijfolie; een goede olijfolie bevordert de smaak van de tomaten

zeezout, bakpapier

bereiding; Verwarm de hete lucht oven voor op 100 graden. bekleed een bakplaat met bakpapier. Snij de tomaten in vieren en keep de tomaten met een scherp mes op de bovenzijde eenmaal in zodat het vocht mooi kan indrogen. bestrooi de tomaten rijkelijk met zeezout. Schuif de bakplaat in de oven. De tomaten hebben ongeveer 7 uur nodig om te drogen. Dit gerecht ikun je in de oven schuiven en er een aantal  uur niet naar omkijken. de oven doet het werk. controleer na ongeveer 6 uur hoever de tomaten gedroogd zijn. ze moeten nog wel enigszins sappig zijn, als je ze heel erg laat indrogen worden ze te hard. Haal de tomaten uit de oven en doe ze direct in een pot met olijfolie. de olijfolie moet de tomaten geheel bedekken. Na 24 uur zijn de tomaten klaar om te eten. In Italiaanse gerechten zoals pasta of in sla of zomaar lekker bij de borrel met een stukje kaas.

Bedekt onder de olijfolie zijn de tomaten ongeveer 3 weken houdbaar in de koelkast

Tip; als je geen rijpe tomaten kunt vinden maar je kunt niet wachten om het recept te maken dan kun je wat suiker over de tomaten strooien. Niet echt zo lekker als rijpe tomaten maar een goed alternatief om het zoete van rijpe tomaten te benaderen