kerstdiner

December is voor velen de gezelligste en meest feestelijke maand van het jaar. Tijdens de feestdagen komt iedereen bij elkaar om gezellig samen te zijn en heerlijk te dineren. Superleuk dat je dit jaar het kerstdiner bij jou thuis organiseert, maar waar moet je in hemelsnaam beginnen? Een kerstdiner organiseren vergt enige discipline en ook de nodige voorbereidingen. Heb je niet zoveel inspiratie? Relax, want in deze blog lees je meer over hoe jij een geslaagd en lekker kerstdiner op tafel zet!

Bereid je goed voor

Een goede voorbereiding is het halve werk, toch? Dit gezegde kan je maar beter omarmen wanneer jij ervoor hebt gekozen om het kerstdiner dit jaar bij jou thuis te organiseren. Een geweldig en stress loos kerstdiner dient bijna met militaire precisie georganiseerd te worden. Wat je het beste kunt doen, is alles wat in je opkomt alvast op te schrijven. Neem eens een uurtje of twee om even te brainstormen over de gerechten die je klaar zou kunnen maken. Schrijf alles wat je te binnen schiet op en maak hier uiteindelijk een selectie van, die het tot jouw diner schopt!

Om inspiratie voor jouw kerstdiner op te doen, kan je gerust het internet raadplegen. Er bestaan genoeg receptensites en blogs waar jij heel wat ideeën vandaan kunt halen. Wanneer je erg creatief bent aangelegd kan je natuurlijk ook zelf de recepten bedenken en samenstellen. Daarnaast dien je rekening te houden met allergieën of speciale wensen bij jouw dinergasten. Lusten de kinderen alles? Of krijgen zij een aangepast menu? Zitten er vegetariërs of geliefden met allergieën tussen? Wanneer je hier goed over nadenkt kan je iedereen gemakkelijk tevreden houden.

Wanneer je het menu hebt gemaakt, kan je de wat moeilijkere gerechten het beste al eens klaarmaken. Dan weet je richting de feestdagen wat je van jezelf kunt verwachten en ben je ruim op tijd om toch liever een ander gerecht uit te kiezen. Vlak voor de feestdagen kan je de sauzen of bepaald vlees alvast klaarmaken, dan hoeft dit tijdens het diner alleen nog maar opgewarmd te worden.

Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan?

Wanneer je graag al jouw geliefden bij jou thuis wil uitnodigen, maar je geen keukenprins- of prinses bent, zijn er ook tal van oplossingen te bedenken. Slagers, bakkers, toetjesmakers, iedereen heeft wel kant en klare schalen voor je klaar staan. Bestel wat gerechten, haal ze vlak voor kerst op en een kind kan de was doen. Wil je toch zelfgemaakte gerechten op jouw kerstdiner? Introduceer dan het ‘iedereen neemt zelf iets mee’ concept. Iedereen maakt waar hij/zij goed in is en dan kunnen jullie allemaal smikkelen. Vergeet dan niet om wel duidelijk af te stemmen wie het voor-, hoofd- en nagerecht maakt! Geniet ervan.