blog placeholder

Tussen de 25 à 30 minuten maak je met dit recept een overheerlijke zigeunersaus. Deze saus gaat ook uitstekend bij aardappelpuree, witte bonen of ander peulvruchten, als men ze enigzins verdund met wat warme melk.

Benodigdheden voor 1/2 liter:

– 100 g panklare champignons
– 1/2 laurierblad
– peper
– zout
– 5 eetlepels droge wijn
– 55 g boter
– 50 g bloem
– 5 eetlepels tomatenpuree
– 1/2 bouillonblokje
– 3 dl melk
– mespuntje dragonpoeder
– mespuntje paprikapoeder
– mespuntje cayennepeper
– enkele druppels citroen
– aroma
– 2 eetlepels madeira
– 50 g dun uitgesneden magere ham
– 50 g dun uitgesneden gerookt rundertong

Doe de champigons, met de laurier, peper, zout en de witte wijn in een kleine pan. Voeg er 10 eetlepels water aan toe en sluit de pan met een deksel.

Laat het geheel, op een laag vuurtje, gedurdende 10 minuten sudderen.

De boter en de bloem tot een deegje kneden.

Zet de zeef op een kom, giet de champignons in de zeef en doe het champignonkooknat met de tomatenpuree terug in de pan.
Voeg het deegje er aan toe en laat de pan gedurende 10 à 12 minuten zacht doorkoken.

Ondertussen snij je de champignons, de ham en de tong in smalle reepjes.

Maak de melk samen met een bouillonblokje warm.

Dan klop je de inhoud van de pan met het deegje en een deel van de melk goed door, zodanig er een dikke gladde saus ontstaat.
Onder geregeld kloppen, kan je met de rest van de melk verdunnen.
Laat de saus even koken.

Maak een papje van de dragonpoeder, de paprikapoeder, de cayennepeper, enkele druppels citroensap, aroma en de madeira en roer dan het papje onder de saus.

Als laatste voegen we de champignons, de ham en de tong toe. Naar eigen smaak kruid je nog wat bij met peper en zout.