blog placeholder

Met een kroket kan een vleeskroket, een kaaskroket, een garnaalkroket, een groentekroket of een aardappelkroket bedoelt worden. In dit artikel behandel ik alleen de vleeskroket. De vleeskroket is een typisch Nederlandse gefrituurde snack. De vleeskroket is er in een aantal variaties namelijk, de rundvleeskroket, de kalfsvleeskroket en de goulashkroket.

BroodjeKroket

Vervaardiging vleeskroket:
Alle soorten vleeskroketten worden op een vergelijkbare manier vervaardigd. Ze worden gemaakt van een zogenaamde “Salpicon” van vlees. Een Salpicon is een soort ragout maar dan dikker. De Salpicon wordt voor de bereiding van een vleeskroket zover afgekoeld dat hij zich makkelijk tot een rolletje laat vormen. Dit rolletje Salpicon wordt vervolgens zodanig door ei, bloem en paneermeel gerold dat de kroket aan alle kanten goed afgesloten is en het geheel bij de volgende bewerking niet barst.

Kroket eten

Ingrediënten vleeskroket:
De benodigde ingrediënten voor Voor 4 vleeskroketten zijn:
-30 gram boter
-30 gram bloem
-2 dl bouillon (evt. van 1 bouillontablet)
-150 gram rundvlees naar keuze (zeer fijn snijden)
-peper, nootmuskaat
-paneermeel
-paneerei , ei losgeklopt+ iets water
– wat bloem om te paneren

Kroketten maken

Bereiding salpicon:
De salpicon wordt gemaakt uit een bouillon die met een roux gebonden wordt waar vervolgens  kleine stukjes gesneden vlees al dan niet gemengd met gesneden groenten aan wordt toegevoegd.

Vlees voor kroket:
Het vlees moet in de bouillion gedurende 2 tot 3 uur gaar gekookt worden en vervolgens in hele kleine stukjes gesneden worden.

Lekkere kroketten

Bereiding bouillon:
De lekkerste bouillon is natuurlijk een zelfgemaakte bouillon, lees hier hoe je die kunt maken. Een goede tweede keus is een bouillon maken met behulp van Fond. Fond is een bouillon concentraat wat je ingevroren kunt kopen of in een potje. De minst lekker maar goedkoopste oplossing is een bouillon gemaakt van een bouillonblokje opgelost in heet water.

Roux:
Een Roux bestaat uit 5 delen boter en 6 delen gezeefde bloem. De bereiding is als volgt.
Doe de boter in de pan. Verhit de boter totdat deze stopt met bruisen maar zorg ervoor dat de boter niet verkleurt. Verlaag de temperatuur en voeg de gezeefde bloem toe. Meng het geheel goed door elkaar. Laat het geheel op laag vuur onder voortdurend roeren doorgaren zonder te kleuren, tot de roux een temperatuur bereikt heeft van ongeveer 95 ºC.